Monday, April 25, 2011

Buku Aku Terima Nikahnya


Assalamualaikum.....

Lama aku x buka blog ni, masa yg ada amat terhad utk tulis pe yg terjadi dlm beberapa bulan ni...tapi hari ni aku curi masa utk tulis blog pasal buku yg aku baru khatam semlm...buku ni aku amik masa 2 mggu utk habiskan sbb masa yg ada masa duk atas kapal ni amat terhad berbanding dgn kapal2 yg pernh aku naik.

Kalau tgk pada cover ni mmg lah mcm khas utk yg nak kawen je tapi x salah kalau go thru sikit isi kandungan dlm buku ni pastu dicide lah nak bli ke x nak beli...aku beli yg tajuknya "Aku Terima Nikahnya" dlm 2 tahun lepas kot tapi x pernh nak baca habis...pastu baru2 ni masa lepak2 kat dlm kedai buku popular aku baca yg ke 3 iaitu kesinambungan dr yg pertama Aku Terima Nikahnya....sbb dah ada yg pertama so aku nak beli yg ke 2 n yg ke 3 je lah tapi sumenya dah sold out!!!

Frust sgt2 lah sbb bila aku tanya adik aku dia ckp kat kedai dia pun buku tu mmg dah lama sold out....sampailah sehari b4 aku naik kapal aku tgk kompilasi 3 dlm 1 ni...aku beli lah walaupun harganya rm55 ...mula2 tu aku pk lah mak aiii mahalnya buku tp bila aku tgk kat tangan aku masa tu dah 2 helai baju aku sebat tanpa rasa bersalah apsal bila time ilmu kita baru nak berkira kan???

1stly aku mintak maaflah kalau abu or ummu saif or sedara mara dia marah aku amik pic ni,aku just search dlm google je...ni lah ustaz hasrizal n wife dia ..masing2 ada blog sendiri kalau rajin cari lah blog masing2 sbb aku lom link kan lg aku punya blog dgn diaorg ni...

Bagi aku kepada sesiapa yg nak berkahwin,dlm proses nak bercinta,nak bertunang mahupun bertunang,ataupun saje utk tambh ilmu di dada amik lah masa dan hayati maksud yg hendak ustaz ni sampaikan...terlampau banyak ilmu yg ada dlm buku ni yg aku rasa sukar yg mana satu yg patut aku petik sebagai panduan,tapi ayat yg ni aku suka

"JIKA KITA MAHU YG PALING SEMPURNA,MAKA NANTI APABILA KITA BUAT KEPUTUSAN UTK MENERIMA SESEORG ITU,KITA MENGANGGAPNYA SEBAGAI SEMPURNA.JIKA RUMAH TANGGA DI BINA ATAS DASAR FIKIRAN SEPERTI ITU,KITA TIDAK EXPECT SEBARANG KEKURANGAN.MAKA SELEPAS BERUMAHTANGGA,HANYA KEKURANGAN ISTERI SAHAJALAH YG SERING TERLIHAT DI MATA."

Dia hanya menceritakan kisah hidup dia sejak mula2 kenal isteri sampailah sudah ada 4 anak so amik lah pengajaran dr kisah hidup dia.aku sekarang cuma dlm proses belajar kerana dlm hidup kita mesti berilmu sebelum kita beramal :)

ok lah selamat beramal ...adios

4 comments:

Cik Wanie Ghani said...

yelah,
majlis perkahwinanmu kan akn berlangsung x lama lagi,
makanya kenalah baca buku2 mcm nie kan....

Sharing is Caring:)

khairul said...

hehehe....cik wanie pun leh aje kalau nak baca kan??x lama lg dah tue :)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

hikss.. ai dah baca lama dah thun lepas.. dulu fren dgn utz nih kat fb skrg ust dah unfren..
* smug..

klw x beli baca jer kat blog dia..sama jer..

PS. Bagus utk kerol yg dah nak menikah!.. good luck!

khairul said...

ye ker???so aru jumpa lah ek buku nie?hehe..ish needa pun dah kene baca dah ..coming soon kan?? ahak