Friday, December 31, 2010

Keistimewaan Wanita

Assalamualaikum....
Selamat akhir tahun wat kawan2 aku sume hehhee...kalau korang bukan kawan aku pun tp search google jupe blog aku pun aku nak ucapkan selamat akhir tahun gak...Aku ucap selamat tahun baru bila aku wat n3 tahun depan ye :)
Kebetulan akhir tahun pada tahun ni jatuh hari jumaat,penghlu segala hari maka aku x mau lah membuang hari yg mulia ni dgn cerita aku yg ntah pe2 ntah tu...so aku kongsikan bersama sedikit ilmu yg aku ceduk dr hard disc aku...tazkirah jumaat ni aku khaskan utk wanita.sbb apa wanita????ntahlah sbb artickle ni syok so aku kongsi lah....
Segala yg di tulis ini aku x edit sikit pun so andai kata salah maka aku mintak maaf bebayk dulu bg pihak penulis yg original.....selamat membaca



Allah S.W.T berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia
diharuskan untuk menjadi
seorang
yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat
untuk menopang dunia;
namun,
harus cukup lembut untuk memberikan
kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk
mampu melahirkan anak dan
menerima penolakan yang seringkali datang dari
anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya
tetap tegar ketika orang-
orang
lain menyerah, dan mengasuh keluarganya
dengan penderitaan dan
kelelahan
tanpa mengeluh."


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai
anak-anaknya dalam setiap
keadaan,
bahkan ketika anaknya bersikap sangat
menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung
suaminya dalam kegagalannya
dan
melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk
melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk
mengetahui bahwa seorang suami
yang baik
takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya
dan
ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu."


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk
dititiskan. Ini adalah
khusus
miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari
pakaian yang dikenakannya,
susuk
yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya.Kecantikan
seorang
wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah
pintu hatinya, tempat
dimana cinta itu ada."




sabda rasulullah SAW
"manusia Hawa dijadikan daripada rusuk manusia Adam
bukan daripada kepala untuk menjadikan atasnya,
bukan daripada kaki untuk menjadi alasnya,
melainkan daripada sisinya untuk dijadikan teman hidupnya,
dekat dengan lengan untuk dilindungi,
dekat dengan hati untuk dicintai."
Hargailah setiap wanita di sisi anda krn belm tentu wanita yg anda cari akan di temui dan teramat malang jika yg anda lepas adalah yg terbaik buat anda.
Wassalam...adios

Thursday, December 30, 2010

Sekayu

Assalamualaikum.....


Cite ni dah lama dah tapi aku baru ada peluang nak post hehhee...duk godek2 aku nye pic terjumpa lah file ni so aku pun post lah sbb dah lama aku x wat n3 jalan2 nie...kali ni aku jalan2 dalam terengganu je.




Sekayu....dalam daerah kuala berang...sejam gak lah dr umah aku.Aku g ni pun sbb meraikan member aku yg duk jalan2 ke terengganu.....dia datang masa kenduri sepupu aku jd aku x dapat nak intertain lah but the next day aku bawak dia datang sini yg mana aku dah bertahun2 x jejak kaki sbb x masa nak datang sejauh nie :)



Sini bayar masuk parking je rm1 pastu bila dah sampai kat gate just tulis nama je lah mana tau kot2 lah kene sorok dgn bunian ke hehhee...ni lah member aku tu.aku rasa dia ok kot aku promote muka dia :)



Kalau jalan2 kat ganu,banyak lah terjumpa signboard mcm ni tapi maksiat tetap ada di mana2 pun ...walaupun di sekitar masjid terapung tue...


Lain sgt permandangan dulu dan sekarang ....dulu air banyak x lah nampak batu2 yg banyak ni...aku dulu zaman2 sekolah selalu lah datang sini sbb pe2 xtvt sekolah mesti lah sekayu tempatnya....Perkhemahan PBSM 2x kot sini pastu yg aku x leh lupa utk Kem Motivasi Pelajar2 Termiskin Terengganu...dan aku adalah satu2nya calon lelaki kat sekolah aku masa form 5 ...



Tapi kualiti airnya bg aku masih lagi terjamin...bersih dan jernih...


Terasa nak mandi air terjun terus aje nie heheee



Kawasan ni bahaya sikit sbb ramai yg jd korban terutama musim sekarang ni,air bah akan datang bila2 masa je...so bg yg g dgn famili tu kene beringat lah sikit...hepi tu boleh tp awasi lah segala pergerakan anak2 anda...


Aku gerak pg so syok lah mandi...ramai gak lah org yg dtg sini....


Sejoli pun tetap ada :)

Yg duk bbq pun ada....so kalau nak wat bbq sini mmg bnyak tempat...nak ke kedai jauh...b4 datang sini make sure bawak lah mcm2 makanan....surau jauh so bwk lah kain pelikat sama...


Ok dah puas mandi..jom kita balik coz kita g jalan2 tempat lain plok
Wassalam...adios

Wednesday, December 29, 2010

InsyaAllah






Insya Allah
Album :
Munsyid : Maher Zain
http://liriknasyid.com



Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah3x
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x
Insya Allah3x
Insya Allah we`ll find the way

Assalamualaikum......
Bila dengar Maher Zain nyanyi lagu ni serta lirik yg ada depan mata wat aku sebak pun ada,insaf pun ada,sedih pun ada.....senang cerita mcm2 ada..perasaan bercampur baur....so entry luahan hati aku kali ni jiwang sikit sbb benda ni bermain2 berligar dlm kepala hotak aku nie....
Aku rasa setiap korang pernh mgalami tekanan perasaan kan???x kira lah atas faktor apa yg wat kita tertekan namun tekanan perasaan adalah satu lumrah dlm kehidupan kita.Kalau tgk video clip ni kita dapat tau yg setiap individu mempunyai masalah yg berlaianan.
Aku ada bersembg dgn sahabat aku ni,ayat dia mmg terus meresap dlm hati aku..."Rul,setiap dr kita di beri ujian ,mungkin ujian yg menimpa aku x sama dgn ujian yg menimpa ko...cara aku mgatasi ujian aku mungkin x sama dgn cara ko mgatasi ujian ko...kita x tahu adakah kita mampu nak menanggung ujian tu selagi ujian tu x kena pada diri kita."
Tapi pada aku dia mmg hebat sbb masih lagi gagah berdiri menepis ujian yg Allah bg pada dia walaupun kalau lah aku di beri ujian sehebat tu aku mungkin sudah jatuh tergolek...pada sahabat aku tu mintak maaf aku bercerita dlm ni tp yg paling utama ada lah semangat yg ada dlm diri wat aku bangga menjadi sahabatnya......
Aku ada banyak kali berfikir apsal lah aku di uji mcm ni???kenapa jalan yg aku pilih nampak mcm kelam je...tp bila kita buka mata hati..buka minda baru kita tahu bukan hanya kita yg di uji bukan hnaya kita yg sedang menderita ..ramai lg org yg sedang di uji dan menderita cuma mereka redha akan ujian tu...
Wassalam...adios

Tuesday, December 28, 2010

Befday Time

Assalamualaikum....
N3 khas buat yg lahir pada bulan december pada yg bulan lain aku wat n3 lain ye...jgn kecik hati plok hehehe....


Terutama wat Mie aku yg menyambut hari lahir ke 54 baru2 nie...aku x sanggup post pic yg diaorg letak dlm facebook sbb topi parti tu mcm Capt Jack Sparrow je hehe...
Semoga ceria selalu dan di kurniakan kesihatan berpanjangan....amennnnn


Wat sahabat baik aku Ha....8 dec baru2 moga ceria2 lah sokmo....aku tau mung baca ni so malas aku komen banyok2 wakakaa


Sahabat aku sejak form 2 lagi Joe bufday 26 dec....moga tercapai segala hajat dan hasrat.....




One and Only sahabat aku indian hehee..Hariram Kumar pada 7 dec baru2 ni....dalam fb tu asyik duk mgutuk aje tapi aku tau hati dia baik....jgn putus asa utk cr bini baru ye hehee



Sahabat aku zahir...bufday 24 dec baru2 ni....penasihat insuran aku..nak amik insuran leh col dia,x yah pk pe2 pun just bayar je yg lain dia akan uruskan hehee promote nie...harap dia kawen cepat2 sbb sume dah ada dah...
Tu lah n3 utk bufday....
Hepi bufday to all of U....
Wassalam...adios

Wednesday, December 22, 2010

EAT PRAY LOVE

Assalamualiakum......
EAT PRAY LOVE.....cerita ni dah lama tayang kat panggung tapi aku x sempat nak jenguk sbb masa tu kalut nak naik kapal....aku bukanlah nak cerita sinopsis cite ni tapi hanya nak kongsi dr sudut pandang aku pasal apa yg aku faham tentang cite nie.
Cerita ni lama dalam 2 jam lah jugak...dr penuh mess room duk tgk, tinggal lah aku sorg yg layan sbb diorg cakap cite ni banyak cakap..x subtitle plak tu....
Aku suka cite ni sbb filem ni ada lah sebuah realiti kehidupan,mcm dlm cite ni dia gambarkan kehidupan dia kucar kacir ada je yg dia x suka ada je benda yg x kene.mcm hidup kita gak,samada kita sedar atapun x je yg kita ni adalah watak utama dlm cerita kita.kita nak happy ending or sad ending all depend pd kita.

Dalam perjalanan hidup kita gak kita akan sentiasa berjumpa dgn org baru dlm hidup...org yg boleh kita panggil kawan sahabat mahupun saudara....mcm dlm movie ni lah dia sentiasa berjumpa dgn org baru dan dia akan mengambil pendekatan yg positif utk kenal dan mgelami hati masing2....
Tp mustahil lah kita akan terus berjumpa dgn org yg baik setiap masa sbb tanpa berjumpa dgn yg salah kita tidak sedar yg kita telah lalai.....dalam hidup kita ni , kita akan di beri peluang utk membuat keputusan,behati2 lah dlm membuat kepuusan sbb sometimes the decision you made ,there will no turning back.
Dalam hidup ni gak kita terpaksa membuat pilihan yg kadang2 sukar nak kita huraikan dgn kata2...sbb kadang2 tu tindakan kita menyebabkan org lain terseksa,demi kita bahagia kita telah membuat org lain derita tapi sanggup ke kita nak derita demi melihat org lain bahagia????

Dalam cite ni dia duk mencari tuhan duk mencari kedamaian ....tp kita sebagai org islam ni tahu yg sejauh mana pun kita berjalan...sesesat mana pun kita terpesong seteruk mana pun kita di mata org namun jika kita kembali sujud di atas sejadah insyaallah kedamaian yg kita cr pasti akan kita jumpa.
Dah lah tu....banyak plak aku nye cite...ayat yg aku suka masa dia cakap..."org yg kita jumpa sepanjg perjalanan kita adalah guru yg terbaik"(lebih kurang lah bunyinya).....pengalaman ada lah guru yg terbaik...mcm kita hormat pada org captain lah ,kita bukan hormat pada pangkatnya tp hormat pd pengalamannya...
Wassalam....adios

Friday, December 17, 2010

10 hadiah

Assalamulaikum....
Aku just copy and paste je segala ayat2 yg di guna pakai dalam artikel kat bawah nie.So harap maklum ye hehhee
Sempena 10 Muharam aku post tazkirah yg bukan cite 10 muharam tp masih lg berkisar tentang agam dan kita...enjoy the article and video clip as well....

"Ini ialah senarai 10 hadiah yang paling senang dan sesuai diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita kasihi ~ ibu, bapa, suami, isteri, saudara-mara, anak dan sebagainya. Contoh di bawah ini lebih menjurus kepada hubungan lelaki-wanita, sila ubahsuai jika ditujukan kepada orang lain. Pilihlah satu atau pun semua."

1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas.

2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri kamu.

3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti "Sayang Awak" atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.

4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, "Saya suka ketawa bersama awak."

5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti "Warna biru memang ngam dengan awak" atau "Sedap masakan awak" mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia

6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll.

7. Hadiah Bersendirian: Ada ketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

8. Hadiah Keceriaan: Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang.

10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.


You're the simplest love i've known
and the purest one i'll own

video



Wassalam and Adios

Tuesday, December 14, 2010

BALIBU

Assalamualaikum.....
N3 makan lagi sbb masa aku g bandung tu keje aku selain shopping aku suka makan hehehe...sbb tu lah aku menjadi sihat dan besar
Kali ni aku makan kat balibu atau nama panjgnya BAwah LIma BUlan....dalam erti kata lain kat restoran ni semua kambing (lupa nak ckap,sini specialist kambing) yg di hidang adalah bawah 5 bulan.rasa mcm kejam plak kan tp kambing tu halal so x kejam lah wakakaa



Ni lah buku menunya.....aku x post pic dlm restoran sbb ni n3 makan next time aku rajin aku tunjuk deco dlm restoran nie....

Antara menu yg di hidangkan dalam restoran nie.......


1stly mesti lah air yg di hidang....aku mintak air kepala jeruk...yg kuning tu air aku...x sdap mana pun sbb macam air kelapa campur dgn air limau tu lah rasanya...yg putih tu air kelapa biasa je.


Makan dah sampai hehhehe...waiter n waiteress duk hidang.yg perempuan tu ok lah tp yg aku nak gelak tu lelaki tu,apsal dia pakai songkok mcm tue???mcm pak pandir pun ada aku tgk....dgn kain yg di ikat kat pinggang tu wat aku duk sengeh2 tahan gelak.


Ni lah rupenya satay kmbing.....aku x makan kambing tp satay ni wat aku makan huhu...sedap sungguh .....



Ni sup bontot.....aku mmg x makan ni....tp nampak sedap


Ni lebih kurang ayam penyek lah tapi bukan ayam penyek ..ntah lah masak pe...yg penting ayam hehee



Ni lah sos utk ayam td...


Kangkung masak pe ntah .....



Ni gulai kambing...aku mula2 x nak makan tp bila rasa je ...wowwwww syookknyeeee kaau g bandung g lah restoran ni ,....mmg berbaloi2



Last sekali aku order ikan ni sbb aku tgk org meja sebelah aku makan....nak je aku tanya mcm mana nak siang ikan mcm tu kan......
Klau g bandung ni bagus, sbb ramai islam so nak solat ke mmg mana2 leh singgah...dlm restoran ni pun ada surau...so enjoy the food tapi ibadat jgn di lupakan :)
Wassalam...adios

Sunday, December 12, 2010

Box Office

Assalamualaikum......
N3 kali ni aku nak cite pasal movie yg aku duk tgk sepanjg 3 minggu kapal aku kat anchorage yg mana ada yg aku x masuk pun kat sini sbb aku dah lupa...yg aku tulis ni sbb dvd masih aku simpan yg aku x simpan tu aku dah letak kat maan2 ntah ....
Utk menghilangkan kebosanan kapal yg tidak bergerak ni aku tgk movie2 nie ,aku x wat sinopsis sbb ada yg aku dah lupa jalan cite serta watak yg diaorg pegang huhuhu The reader....aku x tau lah apsal kalau kate winnslet berlakon mesti ada bogel2.,citenya menarik sebanranya cuma x sesuai utk tontonan kanak2 rebina.banyak aksi2 yg x patut di tgk....


You again.....cite lawak yg syok di tonton.tp macam biasalah ending yg dah leh di agak...

Confession of shopaholic......jgn lah aku jd mcm dia ni kan?????


Ramona and Beezus....cite famili sesuailah nak bg anak2 tgk....pe lg cuti2 sekolah nie



Aku kenal pelakon ni melalui cite Eclipse...bila dia berlakon cite ni aku jd janggal plak tp syok lah sbb mmg sesuai dgn watak dia ni...org yg bermasalah hehehe..ending???sedey wwwoooo cite pasal famili so duk lah ramai2 tgk cite nie



Ni cite russian...tp ada subtitle english lah...ok lah bg aku sbb terasa kenapa kita perlu belajar sejarah...kita x leh nk mgubah sejarah tp kita mampu mgubah masa depan...


Me and Orson Welles....aku duk layan cite ni sorg2 sbb org lain cakap cite ni bosan...tahap bosan dia ni leh tahan lah tp bg peminat cite2 mcm drama tu syok lah layan...

Ni pun cite france kot aku pun dah lupa tp diaorg x cakap omputeh lah.....mcm biasa je cite dia ni tp masih leh di layan lg



Date Night....kalau steve carell yg berlakon mesti cite lawak kan???lawak yg ada action lah kiranya....


Caprica.....cite mgarut lah tapi aku tgk sampai abis gak...ending yg pending so kene lah tunggu caprica 2 plak

All about steve....mat saleh nya cite mcm2 idea ada kan??tapi syok cite ni lawak bangang pun ada :)


27 dresses...pas tgk cite ni maka ramai lah x nak jd pengapit.....org kata nk kawen cepat kene jd pengapit,aku x pernh jd pengapit sbb tu kawen lambat kottttt heehhe



Step up 3D....aku rasa cite dia ni mgarut sgt dah sbb nak cite dalam masa 1 1/2 tu pasal 2 pasangan....jd terlampau bgk yg x sampai maksud...bg yg tgk step 1 & 2 tu mesti kecewa tgk cite ni... mcm aku huhuhu


Baby on board......Utk tontonan org dewasa sbb banyakgak adegan yg x patut di tonton serta bahasa yg di pakai mmg utk org dewasa sahaja ..........


Gia....lg banyak adegan2 yg under age di larang keras utk menonton....


Housemaid...x sangka aku cite korea dah sampai tahap ni sekarang..dah tahap omputeh dah...pastikan budak2 x menonton cite nie....dah lama x layan korea huhuhu



Carmen....kesian pd lelaki lah sbb krn cinta aku turutkan,akhirnya aku di tali gantung...lg bnayak adegan2 yg bukan utk tatapan budak2...




Salt....Aku suka cite ni mcm mana aku suka tgk cite mr and mrs smith....



Jonah Hex...baru je abis tgk...aku x tau lah cite ni di adaptasi dr novel ke cite karton tapi leh tahan lah...


Eclipse...the twiligt saga....kalau kapal gak twiligt tu amik utk kira waktu subuh lah....paling best sbb x masuk akal wakaakkaa



Price of Persia....sedap tp x sampai tahap yg leh aku bangga hhuhuhu


Sorcerer's apprentice...kene wat sambungan cite nie


X lupa cite hindustan,ni lah cite yg aku beli tp x mgesal waakkaka...pergambaran banyak di singapore .

Lagenda budak setan....one and only cite melayu tu pun aku bawak dr umah.yg aku perasan cite ni si lisa surihani tu dah leh berlakon....tp watak dia lepas operate tu aku rasa kaku beku lg lah..kene banyak praktis
Tu je lah,aku beli banyak dvd sini sbb harganya dalam 10,000 dong je. sekeping.kalau kita covert ke RM dalam 1.50 tu yg aku leh beli banyak2
Sampai sini dulu..........
Wassalam ...adioss