Monday, January 23, 2012

When It Happen....

Assalamualaikum.......

N3 pasal keje pertama aku wat utk tahun 2012 ni,aku rasa wajar aku sebagai org laut menceritakan serba sedikit keadaan di laut yg mana mungkin menjdi ikhtibar ataupun pengajaran wat org.pe yg aku ceritakan ni dr pandangan aku sendiri tanpa ada unsur2 politik ataupun pilih kasih.Sbb aku x suka dgn report yg aku baca bila pihak2 terlibat cuba mencari salah bknnya mencari jalan penyelesaian.

Incident berlaku kat Maharaja Lela Oilfield,area Labuan.Masa ni projek dgn Petronas carigali utk telaga yg baru bersama dgn rig Deep Driller 3.Masa incident brlaku masih lg dlm watch aku,jam 1155 hrs... lg 5 min aku nak abis duty.

Malam tu kami abis keje lewat dlm kul 0125 hrs bru leh rehat,kol 7 pg dah mula balik utk start keje lg,bg aku ok je sbb aku nye rotation sama je cuma letih bg crew bawah lah x ckup rehat.Org rig keje mcm x rehat sambung menyambung,aku ada gak tanya capt...diaorg ni x reti nak mkn ker???bru je terpacul mcm tu A/B ni dah terjatuh..berlari aku turun atas deck.



Kaki ni aku n the geng dah siap bungkus lah.mmg duty aku kat kapal selain bawak kapal jd medical officer so jaga ubat ubatan pun aku lah.Mmg langsung x leh bgun tp kami teruskan operation utk transfer cargo naik rig....Sepatutnya kami balik utk dptkan rawatan tp keesokan pg baru leh balik.kami stop operation pun sbb bad weather kalu x rasanya sampai 24 jam kene keje.

Sampai Labuan kami terus kene g hospital dlm kalut duk angkat ada lah mamat ni bisik kat telinga aku..."2nd,what ever happen jgn biarkan dia amik MC ataupun warded".....sepnjg g hospital tu aku duk pk,dah tu pe rawatan yg patut dia terima?kalau patah x kan nak biar kan naik kapal gak?

Sampai hospital bila je aku dgr capt nak dtg .....terus aku cabut.Aku rasa aku x sampai hati nak biarkan member aku sakit hanya kerana nak jaga nama company and charterer.Biarlah org lain nak tipu pe pun yg pasti bkn aku.

Sbb tu sampai hari ni kawan aku duk hotel utk terima rawatan bknnya duk hopital tu sume politik hanya kerana LTI....baik company aku,baik Petronas sume nak jaga ni.pastu dtg kapal wat inspection ckp .."ok dia x utamakan keselamatan " WTF....

Aku x mampu nak ckp pe2 sbb aku hanya lah org bawahan,ckp aku mana nak laku sbb awal2 lgi kami dah di beritahu pe2 soklan, jawab kami x tau sbb dia dah di hntr ke hospital...

Dia yg berdiri capt aku,ntahlah aku nak ckp pe tp secara peribadi aku x respect dia as a master onboard coz dia x pertahankan pun anak buah.just wanna save his own F......G ass.since this incident kapal ni mcm terlampau byk masalah.Yg latest kami di location,salah seorg anak crew kapal meninggal but he just make a conversation with all parties using email.Our location only take 4 hour if using crew boat why not hantr dia balik guna crew boat coz onboard the ship still have replacement which is can handle the job???

Sampai ke hari ni crew tu masih di Labuan dan anaknya dah selamat di kebunikan...pe guna nak menangis lg???sbb tu aku x respect dia,dan yg mgalami nasib ni adalah org senegara dan sebangsa dgn dia...tp bila hati dan fikiran cuma ada pangkat dan duit yg lain tiada erti.


Ni lah casing yg jatuh atas kaki A/B tu...satu bundle di ikat 3..satu casing beratnya 1 ton jd 3 ton jatuh di kakai..alhamdulillah kaki x patah cuma retak je tapi masih lg di rawat di Labuan.


View from bridge...


video

Video ni x kaitan pun dgn cerita aku,sbb aku amik video ni after incident...tp ni lah tempat aku keje.

Kesimpulan dr bebelan aku yg ntah pe2 ntah ni ialah keje kapal ni x seindah yg org cakap.x syok pun keje kapal ni.kecelakaan akan berlaku bila2 masa je,its just around the corner...its not you bcoz you're lucky.tu je ...simple kan???

Pe pun safety first....ingatlah org yg tersayang.

Adios...wassalam

Thursday, January 19, 2012

Selamat Bertunang Osy

Assalamualaikum.....

Kejadian berlaku 17 dec 2011 ....mcm laporan berita wilayah plop hehe.Akhirnya sepupu aku bertunang selepas putus nyambung putus nyambung yg menyebabkan aku x tau mana satu bakal jd sepupu aku...pada mlm tu terjawab sudah aku harap dah2 lah putus sambung ni x larat nak baca komen mgayat hati kat FB tu ,kalau dia baca ni sah2 aku kene karate.

Malam tu aku hanya jd kameraman je lah,sbb pelamin dah di tempah awal2 lg.yg wat bz sikit masa wat hantaran n hias bilik simple2...yg penting masa snap pic jd comey dah lah walaupun pd pandangan masa kasar x lawa :)

Ni sentuhan aku n osy..kami copy n paste je dr hantaran2 sebelum ni sbb malas nak pk..b4 osy ni bertunang aku kene jd kameraman utk sepupu sebelah wife aku tp sayang masa tu kamera aku wat hal.so x pic leh di snap ada ptg yg bersejarah wat dia.


Tema bertunang dia ramai setuju warna hitam n merah sbb nak suruh nampak slim river dlm gambar wakakaka termasuk lah aku yg pas kawen ni membesar bagai juara ni...

Antara sedara mara yg hadir,yg x pakai hitam tu yg x berapa nak rapat lah...

Bakal Ibu mertua dia....


Sah menjadi tunangan org..alhamdulillah

Kalu pic bertunang or kawen mesti duk ayu sebegini ker??? :p


Future husband


Antara adik beradik yg sempat berposing...

Antara anak beranak yg sempat berposing....

Pe pun aku harapkan semoga pertunangan ni akan sampai ke majlis pernikahan...dia duk tggu aku balik dari kapal utk wat majlis...so insyaallah kalu x aral dlm bln 5 nnt akan berlangsungnya majlis pernikahnan...

Adios...wassalam

Friday, January 13, 2012

2012 dan MAKAN

Assalamualaikum.....

N3 pertama utk tahun 2012..aku rasa belum terlambat utk ucap selamat tahun baru sbb ni pun lom abis lg bln Jan....pe pun yg korang azam tahun ni ataupun tahun2 yg sudah2 tu moga ada yg tercapai..mcm aku ni alhamdulillah byk benda yg aku azamkan dah tercapai dan di makbul Allah Taala ..syukur alhamdulillah.

Harapan aku moga dgn datangnya tahun baru ni maka bermula langkah baru ataupn lembaran baru dlm hidup aku yg mana insyaallah akan menjadi lebih baik dr tahun2 yg terkebelakang tu...ye lah kita manusia ni x lari dr wat kesilapan tp bak kata org2 tua hanya org bodoh sombong je akan jatuh dlm lubang yg sama utk kali ke 2...so pikir pikir kan lah.

Cukup lah mukaddimah utk tahun baru ni walaupun aku rasa mmg aku pakai bahasa rojak utk tulis blog ni tp yg penting intipati yg ada dlm ni x mgesatkan org :)


Walaupun kejadian yg aku nak wat ni bkn perlaku pada tahun ni tapi penting utk aku sampaikan sbb ni part paling syok iaitu Jalan2 cari makan hehe

Jom kali ni aku bawak ke Negeri Perlis Indera Kayangan tp rasanya dah tukar kot lening jd Perlis .....(aku lupa daaaa)

Mcm biasalah aku g negeri org ni pakai terjah je tp alhamdulillah member lama aku ada kat umah.Kassim kawan aku masa kat MISC dulu dah resign keje kapal n keje gomen lening alhamdulillah....dah kawen pun dia.x silap aku dia pun aku pernh cite masa aku g umah dia masa aku keje kat Lafarge dulu.Dia ajak aku g umah dia sbb dia baru dapat baby bru tp aku mmg x cukup masa nak g jalan2 mcm tu,sbb kalau nak singgah sume kawan2 kat perlis tu saje mmg kene amik masa 2 3 hari...

Pe pun terima kasih coz sudi belanja aku n wife makan tengah hari di tempat mmg spesel teramat....

Ni baru kerabu saje.....


Lauk pauk yg bermcm2 n bertingkat2....mmg terliur nak makan sume
Ikan Keli Panggang

Ikan Keli Asam Pedas


Ikan Keli Gulai (kott!!)


2 Jenis Kerabu


Ayam Kampung goreng




Nama restoran ni ANJUNG KELI sah2 lah sume masakkan ada ikan keli walaupun x sume keli tp majoriti masakan sini berasaskan ikan keli...

Mmg masa aku g tu waktu makan tghari so mmg ramai....sume bangsa lah ada kat sini.Andai kata kau nak buka restoran mmg aku nak wat mcm ni.tu impian dan harapan yg aku pun x tau tahun bila leh di realisasikan

Banner kat kedai ini diletak tokoh2 yg datang makan..ada artis ada menteri x lupa juga ulama2 serta ustaz2....

So kepada korang yg mmg nak jalan2 ke utara malaysia ni singgah lah mkn kat sini utk menikmati masakan org perlis....walaupn x komisen pun tuan restoran bg tp x pe sbb aku ikhlas wat promosi hehe....

Adios...wassalam