Thursday, February 23, 2012

Susan Boyle

video

Assalamualaikum.....

Aku rasa bg yg minat American got talent or Britain got talent or Brasil got talent or pe2 negara yg got talent lah akan kenal lah nenek ni ..Susan Boyle.Bkn aku nak cite pasal program ni sbb aku ni pe2 je yg berkenaan dgn realiti show kureng lah nak tgk.

Aku suka tgk clip ni sbb Susan ni yakin pd diri sendiri dan mempunyai tahap confident yg tinggi...i wanna be professional singer...terus jd bahan gelak.pastu bila dia buka mulut sume tepuk tangan....

So kesimpulannya,yakin lah diri sendiri sbb the biggest obstacle to achieve yr dream is yourself. Jgn cari alasan krn dia lah aku jd mcm ni..krn aku x wat lah jd mcm tu...walau seribu kali kita salahkan org atas kegagalan kita,yg pasti hanya kita saje yg akan mgalami kegagalan tu.

Nasihat utk diri aku sendiri.....

Adios...wassalam

Sunday, February 19, 2012

Al - Fatihah Buat Sahabatku

Assalamualaikum....

Speechless aku bila dapat berita kawan aku meninggal...Aku harap Allah ampunkan dosa2 kawan2 aku ni dan di tempatkan di kalangan org2 yg soleh.

Walaupun aku dgn diaorg x lah rapat mana tp sbb diaorg ni tersangat hamble wat kita terasa dekat..2 org kawan aku di jemput pada tahun yg berbeza tp sgt wat aku terasa sedey.

Azli dan aku tahun 2008

Husni tahun 2008..last aku jupe diorg 3 tahun lepas...

Alfatihah buat sahabatku

Adios...wassalam

Monday, February 13, 2012

3 Idiots

Assalamualaikum....

Kali ni aku nak cite pasal filem hindustan.3 idiot walaupun cite ni dah agak lama tp aku baru tgk...tu pun sbb di rekemen oleh vlogger.So pada sapa2 yg x minat cite hindustan better think once again utk tgk dan hayati cite ni sbb mmg lain dr filem hindustan yg lain.

Andai korang ni ibu bapa,seorg anak,seorang student,seorg guru atau pe saje title yg korang pegang maka amik lah masa 2 jam 43 minit utk tgk filem ni sbb pengajaran mmg byk dlm cite ni...setiap scene yg ada smuanya ada maksud dan x perlu nak foward2 bg cepat abis...percaya lah...aku tulis ni bkn dapt duit pun tp aku nak korang berfikir sejenak sbb pe yg ingin di tonjolkan oleh pengarah cite ni ada lah realiti kehidupan x kira lah korang bangsa pe,agama pe ataupun warna kulit pe.

Aku paling suka scene ni.."After 50yrs u'll be old and fallen in the hospital and be waiting to die u'll think then..letter was in the hand,taxi at the gate..If i have dared a little bit,life would have been something else...."simple je dialog dia tp maksud teramat dlm.

1 lg scene sedey antara anak n ayah....dialog yg syok " I wont commit suicide,I promise..".." Dad,I wanna convince u,but not by hanging sword on yr head"..."Till today,i have listened to whatever u said, but pls today just once let me listen to my heart."

Ni diantara scene dan dialog yg melekat kat kepala aku,cite ni byk adegan kelakar tp ada maksud yg tersirat jd berfikir lah sejenak akan maksud yg ingin di sampaikan oleh pengarah...


Give me some sunshine...give me some rain...give me another chance i wanna grow up once again...selamat menonton dan sediakan tisu ye :)

Adios....wassalam

Wednesday, February 8, 2012

Bai Dau Vung Tau


Assalamualaikum.....

Aku banyak keje sebenarnya tp bosan punya pasal aku selongkar lah gmbo2 lama yg aku amik tp x tgk pun pas amik hehe...so dgn masa yg ada sementara org duk loading cargo aku post lah n3 pasal aku jalan2 masa kat vietnam dulu...

Nama tempat ni Bai Dau tp kalau sebut ikut org vietnam mmg lari ke laut lah sbb tulis lain baca lain.....Aku yg ajak datang tempat ni sbb kalau dr port nak mghala ke laut kapal akan lalu ikut lereng bukit ni...so ada masa kat Vung Tau hari tu aku pun ajak lah member2 aku ni jalan2 cari peluh :)


Bila dah sampai sana x lah meriah mana pun tapi adat tempat pelancongan lah mesti ada tourist.Kami lah touristnya utk hari tu


Ni lah 4 jejaka melaya yg kene paksa dgn aku utk jd model hehe....


Ada org wat sesi amik gambr kawen...mcm2 aksi aku tgk tp yg pengantin nya biasa je yg duk mgarah tu sekejap tertiarap sekejap tertonggeng...mat saleh lawan minah vietnam nnt anak jd sanam hehe

Sesi mendaki anak tangga yg banyak di tghari plak tu mmg mencabar otot2 yg di penuhi lemak2 tepu wakakaa


Take 5 utk jd model tangga....tp mmg letih wooo ni muka sume control macho sbb nak bergambar..pic belakang tabir tu mmg mgayat hati lah...tp oleh krn x mau jatuhkan saham kawn2 maka aku simpan lah wat tatapan aku sndiri :)

Ok sampai lah sudah kita di puncak klimax....nampak kapal lalu lalang keluar masuk port...walaupun loteh tp berbaloi lah sbb bkn senang nak datang sini...yg korang selalu g Ho Chi Minh je kan???

Ni lah dier,mercu tanda Bai Dau...Marry and Son.

Banyak plate2 yg di tampal kat sini aku pun x igt dah pe yg diorg tulis..kalu bkn nama org mati kata2 pujangga lah kot...

Aku ingat Marry tu je yg ada kat atas tu rupanya ada byak lagi patung2...

Antaranya ni lah.....


Dan ini.....

Aku duk syok sgt amik gambar pastu terpisah dgn member2 lain hehe....nak naik lagi boleh sbb ada lg patung2 kat atas tu tp x pe lah aku wat sekadar termampu je

Aku amik every single patung yg ada pastu baru aku perasan yg patung ni menceritakan dr Jesus kecik sampai lah dia di salib....nak post dlm ni pun bkn kita nak belajar pasal Jesus kan???

Ok dah..jom blah kita cari tempat mkn plak


Adios .....wassalam

Saturday, February 4, 2012

Kak Su Laksa

Assalamualaikum....

Kita cite bab makan lah plak ye hehe...aku sambung pengembaraan ke utara tanah air baru2 ni.Sempat gak lah snap pic ni..Perlis Negeri Ilmu....bukan lg Indera Kayangan.Aku tak tau lah sapa punya idea yg tukar2 nama ni tpi mcm x syok je nak sebut.

Balik dr pulau mahsuri aku ada lah col member sekolah aku,kebetulan dia ada kat umah so aku ajak lah lepak jap b4 aku n wife bertolak ke Penang.


Ni lah kawan aku tu,Zulhadi namanya.aku duk sekelas dgn dia masa form 1 je pastu dia terus duk kelas org2 pandai..aku je selg ada kelas kat belakang ,kat belakang tu lah aku ada wakakakaa

Dah jd lecturer sekarang ni kat perlis,kebetulan aku g sana,org umah n anak dia dah balik terengganu sbb cuti sekolah.jd lah dia org bujang utk beberapa hari...aku tgk dia sama je dr dulu..mcm x mkn usia jek..jelesssss

Makan kat area2 jeti je sbb aku mmg duk kejar masa,tp perlis ni bkn besar mana pun jd x masalah nak cr kedai ....dia belanja kami mkn laksa ,katanya satu lg restoran sedap tp tutup.

aku yg x berapa nak lapar ni sebenarnya x suka sgt dgn laksa tp sbb org nak belanja aku pun ok je lah hehe


Ni rupanya yope..kak su laksa...sedak sungguh,dok nawok sket pom..kata org tgnu.aku mkn sampai licin lah nak order lg tp perut aku x space nak masuk kalau x mahu aku tambh 3 4 pinggan wakakaa

Kalau ada yg duk cr laksa aku rasa sini lah tempatnya.aku x tau lah selera korang mcm mana tp dgn selera aku ni mmg kene,x yah nak tambh pe2 dah.

Pulut panggang,rasanya sama dgn negeri melaka punya...tp aku lebih suka yg t'ganu made sbb ikannya manis :)



Wife aku n zulhadi mkn dgn sopan depan camera ni...tp licin gak hehe..aku x dlm ni sbb mcm biasa aku jd cameraman.....satu lg aku mmg x suka tgk muka aku dlm gambar wat masa ni hehe


Keadaan dlm restoran...ni dlm kol 3 4 ptg dah kot.so org pun dah x berapa ramai.masa tu nak je aku tapau utk mkn kat Penang tp bila pk2 balik kat Penang tu aku x tau pun hala tuju ke mana so aku batalkan niat huhu...

Kalu nak panggil jalan2 cr mkn dtg pun ok ni sbb mmg sedap...berbaloi2

Kepada yg nak ke langkawi or balik dr langkawi thru Perlis Jetty boleh lah singgah ke restoran ni sbb x sampai 5 min pun dr jetty.selamat menjamu selera :)

Adios...wassalam

Thursday, February 2, 2012

Nur Amalina

Assalamualaikum....

Mungkn isu yg aku nak cakap ni basi dah kot tapi aku nak wat gak n3 ni sbb aku rasa isu ni agak menarik utk di jadikan kenangan :)

Baru2 ni keceoh tol dlm fb pasal Nur Amalina,aku pun duk tertanya2 gak lah sapa Nur Amalina ni yg leh kecohkan satu malaya???sampai ada yg komen membabitkan keturunan maka dia ni bkn calang2 org lah kan???

Dgn gigihnya aku pun cr dlm google .......


Oooooo ni lah Nur Amalina Che Bakri...baru aku teringat bdak perempuan yg genius tahap gaban ni.17 A dpt masa SPM,aku jangan kata A nak dapat B pun susah hehe

Dia menjd berita hangat sbb isu buka tudung dan pic dia kat obersea tersebar meluas dalm internet.Aku x salahkan dia lah bab2 buka tudung ni sbb rasanya sejak dia sekolah lg dia mmg x bertudung cuma bila membabitkan imej sekolah kene lah pakai tudung.


Bagi aku lah kan bukan dia sorng je anak melayu kat obersea tu yg buka tudung,minah melayu yg color rambut,aweks islam yg bercouple dgn mat saleh..ramai sgt kat sana nunnnnn cuma org x gampar gempurkan sbb diorg sume tu x glamor....so sebagai ikon remaja(dulu) dia sepatutnya sensisif lah sbb pe yg dia wat org amik tau.

Aku rasa x yah lah nak hentam dia teruk2 sgt sbb yg ada kat depan mata kita sekarang ni pun x berani nak tegur ni kan plak nak tegur yg jauh tu???kita ni org islam dah di ajar kalu x leh cegah dgn tgn cegah dgn mulut kalu x leh dgn mulut yg paling lemah dgn hati…yg kita nak hentam amalina tu jauh tu ,yg ada depan mata apsal x nak tegur???ke sume yg duk tegur tu selemah2 iman?bg aku tegur dulu minah2 yg duk lepak2 kat pavilion ke yg duk lepak kat tasik ke yg duk merempit ke baru lah nak tegur yg jauh tu.sbb kalu si amalina tu takut org mghentam tak kan lah nak letak pic dia pose mcm tu dlm internet,so dia dah prepared for the worst lah kan?


Bukan aku sokong dia x pakai tudung ,sbb sah2 tutup aurat tu wajib walau pe pun alasan yg perempuan suka bg tp benda dah wajib x alasan dapt halang dr wat benda wajib ni.mcm solat contohnya,sampai tahap kene niat dlm hati pun tetap wajib solat.


Satu lg org selalu gak ckp yg perempuan x pakai tudung tu jahat yg tudung litup tu baik,aku rasa x relevan lah nak ckp benda ni sbb kalu kita leh tgk depan mata kita sekarang kadang2 yg bertudng tu lah lg hebat tamparan duk mgayat jantan, yg duk tergedik2 dgn jantan, yg duk rakam2 aksi hangat dlm hp..tp bg yg x bertudung plak bukannya leh ckp “ ala minah bertudung tu lg teruk dr aku yg x bertudung”..mmg dia teruk dr segi akhlak tp at least dia ada nawaitu nak tutup aurat (bg yg tutup dgn betul lah)…so aku rasa ayat yg sesuai adalah….x semestinya perempuan yg bertudung tu baik tp utk jd baik kita mesti lah bertudung…

Sori lah kalau isu yg aku tulis ni ada yg x senang n x suka tp aku luah pe yg aku rasa betul tp mungkin jugak aku x betul so sama2 lah betul kan.Utk Nur Amalina aku just leh doakan dia semoga cepat2 dpt degree(kalu dia amik degree)selamat kembali ke tanah air dan semoga dia dpt mencari jaln pulang.Pada yg mghentam amalina tu aku rasa, anda ada hak nk hnetam dia tp lebih afdal kiranya kita tegur yg leh kita berkomunikasi 2 hala…sbb kalu anda hentam sampai sabitkan keturunan dia pun lom tentu dia baca kan??so jgn lah jd mcm anjing menyalak bukit,bukit x runtuh suara kome yg tiada.

Kepada anda yg tidak bertudung, sila buka hati anda utk bertudung sbb kita hidup ni sementara je.Andai kita di jemput dlm kita x ikut Al quran dan As Sunnah takut kita menyesal di akhirat kelak.Nikmat dunia yg Allah bagi kita rasa sekejap ni berpada2 lah menikmatinya.Sbb manis hari ni takut mnjadi racun kemudian hari J

Wassalam.....adios