Tuesday, July 9, 2013

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

video

Assalamualaikum.....

Salam penuh barakah utk sume yg singgah...Esok hari rabu 10 July 2013 bersamaa 1 Ramdhan 1434 H akan bermulalah puasa bagi seluruh umat manusia di bumi Allah ni.Kedatangan ramadhan yg di nanti oleh seluruh umat kerana segala keberkatan yg ada dlm bln yg mulia ni yg mana Allah Taala hadiahkan khas utk umat Nabi Muhammad SWT.

Nampaknya aku berpuasa kat kapal lagi lah utk tahun ni jd kalu di hitung di tolak di tambah di bahagi kali darab campur etc etc etc 3 tahun berturut2 aku pose kat kapal. Alhamdulillah sejak aku belayar kapal x pernh lg lah nk miss puasa...cuma yg aku miss mesti nikmat solat terawih...mmg hati meruap2 nak g surau solat terawih tp apakan daya aku cuma pekerja kapal yg x surau mahu masjid. Walaupun terawih tu oleh di buat sorg2 tapi nikmat berjemah tu mmg lain. 

 Puasa pun bkn takat mkn minum je yg kita x leh wat...mata hati mulut telinga mmg sama2 kene puasa.yg tu ramai x dapat nak buat termasuk lah aku ni..insan yg bergelar manusia akhir zaman...tp tu bukan alasan utk kita tidak berusaha utk jd yg terbaik, sbb selagi kita berusaha nk wat baik insyaallah ada lah ganjaran utk kita nnt ..aminnnn
So, kepada sume yg singgah. sama2 lah kita jadikan ramadhan kali ni yg terbik yg terhebat untuk meningkatkan amal dan taqwa kita...semoga di bln yg penuh barakah ni segala dosa sgala silap salah kita di ampunkan.

Akhir kata, Ahlan wasahlan Ya Ramadhan

Adios...wassalam

Wednesday, July 3, 2013

All about numbers


Assalamualaikum....

Baru ni aku kata nak tulis kerap lagi...tup2 amik ko 5 bulan terbengkalai blog aku ni.Ntah sapa lah yg baca tapi x pe lah sbb kalu x org baca pun tahun depan aku akan baca balik pe yg aku tulis ni.

Selamat ulang tahun ke5 utk blog aku yg merapu ni.dalam masa 5 tahun ni lom sampai 200 post yg aku wat wakakakaa...betapa rajinnya aku menulis.sejak dah ada famili ni mm jarang nak tulis ni pe lagi kepala duk ligat pk pasal keje n famili masa utk berblog di kuragkan lah...

Sekarang ni blog leh link dgn hp tp aku x suka nak tulis kat hp sbb x puas hati dgn skrin yg kecik tu.


Angka 19 ni mewakili sempena 19 tahun dah pok aku meniggal dunia y mana mmg jatuh pada bulan 6 jugak.so byk jugak lah peristiwa yg belaku dlm bln 6 ni. Aku doakan agar pok aku ditempatkan di kalangan org2 yg soleh..walaupun aku ni bkn lah anak yg soleh mana tp harapan aku moga roh pok aku tu sentiasa  dlm rahmatNya

Angka 2 plak mewakili yg aku ni dah 2 tahun berstatus suami org.Terasa bru je lagi duk lafaz akad nikah... dah 2 tahun berlalu.Aku berdoa moga hubungan ini akan kekal sampai ke syurga dah rumah tangga kami sentiasa dlm keadaan aman sentosa.
Angka 33 ni plak mewakili usia aku yg dah mginjak ke 33 tahun last may....byk yg telah aku lalui sepnjg 33 tahun ni...banyak kisah suka duka..pahit maung yg aku lalui...baik bergelar seorg anak,abang adik suami serta baba...pe pun pe jua yg kita lalui dlm hidup ni ada hikmahnya...in our path of life...someone will cross our journey..sometime will stuck with us for some reason ,sometime just a quick hai...its is beautiful of life. Yang utama dlm hidup ni perlulah yakin dgn Allah Taala..sbb tu Allah tidak bagi kita tahu apa yg akan terjadi   masadepan sbb Dia nak kita yakin padaNya.

  Ok lah esok2 plak aku sambung cite lain k...sampai jupe lg ntah bila plak aku akan rajin.

Wassalam....adios

Monday, February 4, 2013

3 Perkara Utama

 Assalamualaikum....

Aku rasa nak tambah label baru lg satu...grooming.

Walaupun aku ni x lah mgikuti sangat perkembangan fesyen tanahair ataupun antarabangsa tp di sebab aku ni  suka duk mengdoktongkan diri kat mall jd sedikit sebyk mempengaruhi cara aku menilai fesyen.Sbb utama aku rasa nak wat ni sbb bg aku terlampau byk kes2 jenayah fesyen yg berlaku sekarang..x kira lah lelaki ke perempuan.tp aku highlite kan yg lelaki lah.

Org selalu menilai fiikal ada lah segalanya tp pe yg org cakap the 1st impression tu mmg betol.terutama kalau nak g interview ke nak jupe bakal mertua ke nak g dating 1st time ke nak g kenduri kawen ke sume tu mmg kene pandai pilih lah.

X yah lah nk g suntik botox ke nk operate muka kasi jd persis model iklan bru lawa...Terima lah wajah kita ni seadaanya.klau dah tahap nk mgubah ciptaa Allah tu mmg dah haram hukumnya.


Satu lg org selalu menilai yg badan ketul2 tu cantik dan menarik....tanya lah lelaki mana pun dlm dunia ni yg x nak bentuk badan mcm ni???sume nk mcm ni kan??

Ada perut yg kotak2 tu lg sexy tp kalu dah sampai memudaratkan diri x yah lah kan??aku ni gemuk so faham sangat2 perasaan yg org nk kurus ni wakakaka

Just listed 3 main items that u need to do b4 nak pk pasal muka n badan persis model tu....

 Jaga lah bau badan anda....yessss teramat penting walaupun ada kajian mengatakan yg perempuan akan hilang stress bila bau badan laki tp bukan sume ye....jgn plak bau macam india (im not racist ye) coz mostly bau badan diorg mmg kuat.

Amik masa lah sikit g shoping deodorant ye sementara ikut wife beli brg dia leh je capai satu dua botol.bkn mahal pun.


 Bau mulut...mak ai kalu muka encem bdan ketol tp mulut longkang mmg mgusahkan umat manusai yg duk sekeliling.Klau korg keje dgn org ramai better that precaution ye takut lari custmer korg dek bau mulut korg tu..Kalu perokok bau rokok x pe lagi tapi for non smoker better put candy in yr pocket.



Dan yg ke3 terpenting..bulu hidung.adooiiiiiii terutama lelaki ni (perempuan pun ada).bab bulu hidung ni lah yg mguji korg ni malas tahap cipan ke malas tahap cipanzi...mmg x sesuai kalu korg nk simpan ye buat hiasan kat muka tu.So nak cabut???nak trim??nak gunting??korg punya suka lah tp make sure jgn ada yg sampai leh simpul jd sanggul sudah.tu lom campur misai janggut bulu hidung bergabung ..that one disgusting ok.

Tu je lah dulu wat masa ni...sbb tu je main point yg korg kene jaga dulu kalau nak nampak cool n sedap mata memandang.x guna encem kalu benda simple mcm ni x tau nak jaga.

selamat beramal

Adios...wassalam

Sunday, February 3, 2013

Wangsa Walk New Restauran

 Assalamualaikum.....

Jom aku cite bab makan plak ye.Aku x larat lah nak edit bagai pic ni so terima lah seadanya pic yg aku x edit ni. cantik tp x sedap wat pe kan??

Aku mmg x ingat nama restoran baru ni ..sbb aku masuk pun tgk mcm bru di buka tu yg nak g try tu.kebetulan si Zul ni ada dtg umah bawak durian (aku x mkn durian tp abis dikrjakan oleh kudin n zahir) aku pun ajak lah mkn kat wangsa walk.

Lupa aku nak snap pic motor klasik dia ...dr shah alam ke wangsa maju naik motor tu kalu aku mahu tercabut bontot wakakakaka

 Kalau x silap ni nasi goreng seafood kot...x pun nasi goreng jepun hehee mmg aku x tau nama dia sbb pakai order je.tp rasa mmg syok abis berbaloi lah 

 Ni plak oyster cheese kot....sedap tahap gaban 

 Ni air coklat...tp nama betol dia aku dah lupa sbb panjg atau pelik lah.siap kene goncang2 bagai lagi b4 leh minum...

Yg ni feberet lah sbb mmg sedap...pior kalu org ganu kata.terasa mangganya.kalu nk lawan yg kat china town spore tu pun leh cuma kat sana ada biji2 putih yg pahit...yg ni mangga saje je..

Ok lah tu je bab mkn kali ni....kalu x tau nak mkn kat mana nnt sila lah ke restoran ni.

Adios ....Wassalam

Saturday, February 2, 2013

Baiti Jannati


Assalamualaikum.....

Nanti takut lupa nak updated pasal ni so aku amik masa nak tulis bab ni jap hehe....Salah satu peristiwa penting gak lah sejak bergelar suami n ayah org ni.Aku dah masuk umah baru...lagi :)

Baiti Jannati ..Rumahku Syurgaku kalu di translate ye adik2..i wish  i can speak arabic huhu menyesal x guna kan??dulu zaman sekolah 2 tahun x masuk kelas arab mana lah nak belajar kalu kelas pun x masuk..ustazah yg mgajar tu pun rasanya x igt aku duk kelas mana hehe...ok dah 

Dulu aku mmg ada ckp awal2 lagi lah kat mualimah yg aku akan pindah umah once dah dapt baby..so dgn tangkas dan ligatnya aku duk mgncari umah masa aku cuti..walaupun aku sewa umah ni jauh lah dr pekan kemaman tu tp yg penting umah sendiri kan??


Umah teres biasa je lah aku duduk x lah mewah mcm org lain.kete pun made in malaysia je...so said who i'm not proud to be malaysian??Kalau ada rezeki lebih insyaallah leh lah wat umah sendiri plak kan?tp wat msa ni cukup lah pe yg ada.besederhana dlm hidup :)

Aku rasa sejak aku wat blog ni dah 3x aku cite pasal umah kan???di langkawi pastu kl ni kat kemaman...tp whatever it is the reason i'm moved just for better life.Abaikan english aku yg broken itu ye..


 So...aku beli lah benda2 penting dulu utk umah ni.supaya nnt klau ada tetamu yg dtg x lah duk atas lantai kan??pe lagi klau tetamu yg dtg x reti pun nk makan bersila..hehe

Tp betol lah org ckp kan sekali pindah mmg byk duit nk pakai..huhuhu meleleh jugak lah ar liur nk bayar sume tu...pe lg pas mualimah bersalin aku cuti sampai 3 bln....yessssss mmg lama tp x terasa sbb tersgt bz duk mguruskan segala benda serta duk meng doktong kan diri ke sana ke mari.Anak yg bru umur 41 hari pun aku dah bawak ke Mesra Mall...marbeles kan??

 Keje2 pasang meja...katil..almari..sofa bermula.terasa mcm kecik sgt umah bila dah masuk sume tu.Patut lah sampai ada jiran yg wat rak kat luar umah letak kotak2...mmg sempit umah.kalu ada ada 3 org mmg terasa sempit.

Ok lah dah ada barang dlm umah...x lawa pun x pe lah asalkan selesa hehe...mmg hajat hati nak cat lah nk letak mcm2 tp bila pk balik kalu aku wat mcm2 pun umah org so x yah lah.duk lah selagi x runtuh wakakaka.

Setakat ni je lah aku duk merapu meraban pasal umah ye...insyaallah andai di izinkan Allah umah ni akan berubah sedikit fungsinya.

Ok wish me luck :)

Adios....Wassalam

Sunday, January 20, 2013

BERSH BERSIH BERSIH


Assalamualaikum....

Dah lama aku nak cakap pasal benda ni tapi aku rasa bru ada masa nak karang..mungkin panjang sikit lah sbb isu ni menjadi hangat dlm masa beberapa tahun ni.Baca tajuk pun korang dah tau kan isu pe yg aku nak cakap.tapi pe je yg aku tulis kat sini ada lah from my point of view.Bkn dr parti kerajaan ataupun parti pembangkang...pandangan seorg islam berstatus warganegara malaysia.

Blog aku bukan blog politik ,,,mcm aku cakap blog aku adalah perjalanann hidup aku.so dlm perjalanan hidup aku ni ,BERSIH tumpang lalu jd wajar aku komen pasal BERSIH.

"Alaaaa..ko bersungguh sgt nak g BERSIH tu apsal??bukan dapat pe2 pun..."

Ko nak g ke tempat beruk2 tu melompat2 ,..duk kibar bendera??

"Parti mana duk perintah sama je,bkn diaorg pk pasal ko pun"

"Aku x sokong mana2..yg penting aku ada keje sudah"

'Negara kita kan dah elok?apsal nak tukar2 kerajaan plak?"

"Yg g BERSIH tu x kenang jasa "

etc...etc...etc...


Ok..aku rasa korang pun dah hafal dialog yg org update dlm facebook..komen yg menghentam..komen yg positif..komen yg negatif..segala dialog yg aku tulis kat atas tu adalah benar belaka.

Tapi majoriti yang duk komen tu anda percaya atau tidak x pernh mgundi pun..dan x berniat nak daftar mgundi pun...aku x ckp org lain lah sbb aku pun dah tua bangka ni pun lom pernh mgundi.tp at least aku ada parti yg aku sokong yg aku yakin dgn pimpinannya.Kerana faktor keje yg wat aku x leh mgundi bkn aku x mau mgundi.

Pe jua parti yg korang pilih tu terserah lah...tepuk dada tanya iman.tapi bg yg tak pernh berniat nk amik tau pun pasal benda ni aku rasa korang just give yrself  10 min tuk pk sejenak....pe gunanya malaysia simpan rakyat yg x boleh berjasa pada negara???(korang lah tu)

Mungkin bahasa aku kasar...tp hakikat ni yg korg kene terima lah..nak cakp korang keje yg pilih kerajaan n pembangkang pun keje..korang bayar hasil diaorg pun bayar hasil..tp at least diorg ada matlamat hidup..ada hala tuju n sayang negara sendiri.


So, aku rasa fade up gak kadang2 nk bercakap dgn org yg bila cakap pasal politik dia akan ckp x nak amik tau...kalu korang x amik tau tak kan lah si bangla  yg duk kedai carpet tu yg nak amik tau??x kan amah indon tu yg akan g mgundi??x kan lah si negro tu yg akan meraung bagi kata semangat....bila ada yg ckp macam tu tau plak marah...kata x semangat patriotik.pelik kan x nk mgundi x plak org pggl x patriotik.

Satu lg alasan yg x leh blah...kenapa nak campur adukkan agama dgn politik....andai politik tu tiada dlm Al quran maka x lengkap lah Al quran tu...benda ni bkn nya ALLAH Taala ckp terus dlm Al quran tu..klau sume nak terang satu2 mahuya korang mati pun lom tentu nk khatam kan???yg duk ada sekrg ni pun belum tentu khatam kan??sbb tu pentingnya ada ustaz..alim ulama..ada kiai..ada org celik agama..leh terang benda yg kita x faham..ni bkn nk dgr..caci maki ulama lagi ada lah..mcm korang mati esok2 x cari ustaz baca talkin.

 Jadi mcm sesi lepas geram plak dlm ni..biar lah sbb blog aku kan??hehe aku aku kesah korang x suka?tp kalu korang kaji dgn hati yg terbuka..jiwa yg bersih..minda yg lapang..di situ ada lah jawapan nya..

Aku cuma sokong dgn yg aku pk betul sbb di janjikan dgn kehidupan mgikut Al quran dan Al sunnah.bg aku andai kata yg di kata di mungkiri di depan Allah kelak aku dah selamat..aku mgikut org yg berjanji mgikut agamamu namun dia belot.,biar lah dia yg tanggung...

Satu lagi korang belum tahu lagi pe yg berlaku masa diorg nk memerintah tp dah ckp mcm2..takut sangat nak cuba benda baru..kalu 5 tahun masih sama mcm sekarang korg undi lagi,..tukar lg.x susah pun yg susahnya korg x mgundi tp duk maki hamun org mcm lah korang yg duk bekerja keras nak bgunkan negara kan??

Esok2 bila kita dah berjaya dan masuk dlm lipatan sejarah anak2 n cucu2 akan tanya kita...Atuk dulu masa org berarak BERSIH atuk pergi x???

"Atuk sibuk cr harta dunia .almaklum lah atuk kan hidup bertongktkan langit"

So kepada mereka yg belum lagi daftar mgundi...Cintai lah tanah air malaysia dgn daftar mgundi.jgn plak nnt kita bertembung dgn bangla...mat indon serta warga2 negara mana ntah duk beratur nak mgundi..bila warga asing duk rampas periuk nasi kita marah tp berbaloi lah sbb diorg yg pilih kerajaan utk perintah wajar lah kerajaan bg keje kan??

Adios.....Wassalam

Istanbul Aku Datang


Assalamualaikum....

Dah lama sangat aku x wat review filem heheh sbb dah lama x updated blog jd sume benda x wat lah kan??aku cuba nak update sedaya mungkin sbb nak tulis sebyk mungkin sampai aku muntah nak baca bila tua nnt hihihi

Ok lah, aku x tau lah cite ni meletop tahap hiroshima ke nagasaki tapi aku duk tgk preview cite ni kat Ujana Kewangan aka UK (one and only mall in Labuan)..mcm syok lah sbb cite ni sepenuhkan shooting kat Turki.

Oleh kerana Labuan ni ada lah pulau yg amat membangun (bak kata menteri dlm tv) maka mmg dia x sediakan cinema pun kat sini.Oleh krn kita ni adalah pencinta barang buatan malaysia maka beli lah dvd ORIGINAL....mp3 al quran pun beli cetak rompak kan??x pun download free je ni mmg tahap sokong kipas susah mati lah :)


Beto Khusairy ...aku baru tau nama dia wakakakaa.sebelum ni byk gak drama dia berlakon tp aku suka tgk dia dlm Geng Surau tu.

Lisa Surihani...x yah cite lah kan sbb dia pun BH pernh nobatkan dia seniwati??mcm tu lah kot gelaran yg dia dapat walaupun aku x setuju dgn gelaran tu.bkn pe sbb dia ni berlakon bru lg..byk lg dia kne belajar kan??

Tomok plak...aku rasa dia kalu nk berlakon kne pandai main dgn riak muka lah..dia nye lakonan biasa2 je.



Bab jalan cite aku x leh nak komen mana pun sbb pgarah pun bkn melayu dan bkn islam (rasanya kot ) jd x leh lah nak harap jln cite mcm islamik kan??

Boleh aku katakan cite ni menarik sbb aku leh layan 3x hehehe tp aku frust gak lah sbb cite menarik cuma lakonan aku x puas hati...filem ni ada mcm spesis korea jd mmg kne bermain dgn banyk mimik muka...

Aku harap nnt di masa akan dtg ,cuba lah belajar lebih byk lain bermain dgn riak wajah anda ye...tiru mcm Ogy...Nur Khairiah...tak pun wan maimunah.sbb dia org tu mmg pelakon yg berbakat.


Best fesyen from Lisa :)

 Untung yusry kan??hehehe

Lupa nak ckp bab fesyen....pelik aku tgk fesyen lisa dlm tu..ke aku ni mmg buta fesyen???

Adios..wassalam

Tuesday, January 15, 2013

Majlis Cukur Jambul




Assalamualaikum....

Majlis cukur jambul yg di buat di kg kijing alhamdulillah berjalan dgn lancarnya.Walaupun ada sedikit pertindihan jadual program tp alhamdulillah majlis yg di rancang masih berjln seperti yg di rancang.

Terima kasih kepada kaum famili yg bersusah payah nk jayakan majlis ni,sahabat handai yg jauh mahupun yg dekat sudi datang utk meriahkan majlis ni serta org2 kg lah hehehe


Tema utk majlis ni color purple..nak cr baju utk Azzam lah yg jd masalah sbb kalu survey kat mall purple mesti patern utk baby girls tp alhamdulillah kat pekan kecik kemaman tu yg ada :)

Aku rasa mcm aku tgk belon udara panas je aku tu wakakaakaa....

Segala doorgift tu kami deco sendiri..Mualimah dlm pantang duk siapkan botol2 ni :)....design aku n kak ngah yg create so credit to 3 of us hihihi

Air zam zam di taja oleh Pok andok and Uncle sani atas nama syarikat yg aku dah lupa namanya.Tq nnt my turn utk return the favor kan??sbb masa ni Pok Andok pun dah leh sorg baby girl nama pun lum confirm lagi.


 Ni di antara org kg yg datang utk bermarhaban berzanji serta dll...aku pun x pernh tgk majlis di kelola oleh golongan muslimat jd aku x sure sgt xtvt masa tu. 


My mum....seyes muka dier.padahal suruh amik doorgift je :)


Muka org penting dlm majlis tu.tdo sepanjg hari sbb masa ni dia punya kuning lom ok sepenuhnya.b4 terlupa Tq jugak kepada kawan2 yg suggest mcm2 petua utk hilangkan kuning...

Adios....wassalam

Tuesday, January 1, 2013

Selamat Tahu Baru 2013


Assalamualaikum....

Alhamdulillah...syukur kepada Allah Taala sbb masih bg aku peluang utk terus bernafas di bumi Dia ni.Terasa macam bru je aku sambut tahun baru 2012 ni dah sambut lg 2013 di tempat yg sama..bumi Labuan.

Lama aku x updated blog ni..aku pun x tau lah masih ada lg yg duk baca hehee tp sbb utama tulis ni pun sekadar cacatan diari aku je.sekadar berkongsi perjaanan hidup aku.dgn org yg sudi singgah mmbaca.

Terlampau banyak kenangan ...dugaan..rintangan..serta suka duka sepanjg 2012.mustahil utk di tulis satu per satu sbb kdg2 perasaan tu hanya kita je yg dpt rasa walaupun kita cuba utk berkongsi perasaan tu....


Anugerah terindah 2012 ialah pada 6 sept 2012 lahirnya bayi lelaki yg di beri nama MUHAMMAD KHAIRIN AZZAM. Syukur Alhamdulillah sbb semuanya selamat,.ni lah antara perasaan yg aku cuba kongsi namun mustahil utk di rasai oleh org lain kecuali bg mereka yg pernh melalui benda yg sama.

Aku berharap semoga langkah aku serta famili yg bru terbina ni akan terus di berkati olehNya.semoga tahun2 yg telah berlalu memberi 1001 pengalaman yg cukup buat kita mgharungi tahun2 yg akan mendatang.

Aku doakan kepada sume moga bertambah usia ..bertambah lah jua amalan kita kerana kematian jua akan pasti mendekat

Adios....Wassalam