Tuesday, August 14, 2012

Selamat Hari Raya 2012



Assalamualaikum.....

Aku wat ucapan puasa pun awal ni ucapan raya pun awal gak hehe tp x pe lah sbb mmg raya just around the corner dah....Alhamdulillah hampir sebulan dah kita tunaikan ibadah puasa moga amalan yg sebln dlm setahun ni di terima oleh Allah Taala hendaknya..aminnn

Tapi aku terkilan lah sbb dlm sebln puasa ni x pernh aku dapat wat solat terawih.... keje kapal ni mmg x ruang nak tambhkan amal ibadat..tp alhamdulillah aku berjaya gak g masjid dan akan khatam al quran x lama lg..alhamdulillah .

Oleh kerana aku x dapat beraya utk kali ke brape pun aku dah x ingat tp sejak aku kawen tahun lepas dah 2x aku terlepas nak beraya tp tu lah kan dugaan n cabaran kalau nak jd isteri kepada pelaut ni....

Khas ucapan raya aku ni tujukan buat isteri tercinta...mie dan adik beradik tersayang ...famili mertua serta kaum famili dan sahabat semua lah....

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN


Satu2nya lagu raya yg wat aku sedih sbb bait2 liriknya mmg syahdu....

Wednesday, July 18, 2012

Selamat Berpuasa 2012


Assalamualaikum.....

Belum pun masuk bulan pose tp aku advancedkan ucapan dlm ni sbb mana tau kapal duk kat laut nnt dah x leh nak wat post pasal pose ni hehe...Insyaallah kalu di takdirkan umur kita panjang maka dapatlah kita sambut Ramadhan sekali lg pada tahun ni...Ramadhan bulan mulia bln penuh barakah.

Sama macam tahun lepas jugak aku berpuasa di atas kapal dan kalau x rezeki raya pun kat kapal gak.cuma tahun lepas aku dapat lah rasa pose 4 hari kat darat tp kali ni mmg sepanjg pose lah aku duk kat kapal ni.

 Kalau nak pose kene lah tahu niat kan??so aku cedok je lah niat pose ni dlm google.... sejak aku start pose , mmg niat sebln terus sbb takut lupa...tp ada gak yg cakap niat tu dr hati bkn lafaz so bila kita bangkit nak sahur tu mmg sah2 lah niat kita nak pose esok hari kan?tp aku x sure lah benda ni..nnt leh tanya yg lebih arif :)

Tp lebih baik lah kita tau lafaz serta niatnya sekali sbb x rugi pun belajar agama ni...mana tau esok2 ada anak duk tanya lafaz pose mcm mana ayah?x kan nak jawab ayah pakai niat dlm hati je.....sedeyyyy hehe


 Dan dalam bln pose ni gak mmg kita di suruh cakap... beramal benda yg baik2 je..soooo berhati2 lah pe yg kita nak post dlm muka buku tu...nak komen ke sbb takut sia2 je pose kita.

Tapi ye lah kan kita ni manusia ...yg kita duk wat selama 11 bln nak tggal sebln tu mmg susah..tp x mustahil kalu niat kita tu nak berubah.(mmg khas utk diri aku ni) 


Kerja yg akan menanti di bln pose ni ialah TOWING.dgr2 khabar kapal aku akan towing rig yg aku jaga ni dr miri ke sandakan tp 2 mggu wat maintenance di labuan.so mmg hari raya di sandakan lah jawabnya....nak wat mcm mana kan ni lah keje yg aku wat selagi terikat dgn kontrak selagi tu lah folow the leader.

Ok lah kepada yg singgah baca,slamat berpose dan beramal jariah sepanjg bln pose ni...TINGKATKAN AMAL SEMOGA PUASA KITA DI TERIMA OLEHNYA..AMINNN

Adios....wassalam

Tuesday, July 3, 2012

On The Table


Assalamualaikum....

Lama x updated pasal makan so kali ni aku nak tunjuk makan2 yg paling besh sepanjg tahun ni selain kat Menara KL tu hehe...Aku x sure kalu kawan2 aku yg lain ada upload pic ni sbb aku x masa nak jeljah blog org lg tp insyaallah kalu ada masa nnt aku akan jelajah blog org utk amik idea hiihihi

Ok nama kedai ni On The Table...di mana???



Ni lah tempatnya....Solaris Dutamas.1st time aku sampai sini dan boleh aku katakan ramai yg mkn mlm tu pun 1st time datang sini...baru lg kot sbb sampai ada yg tersesat 4 jam bru leh sampai wakakaka



Hebat gak lah rasanya sbb TV3 pun dtg sini ,dgr cite ni restoran kepunyaan Chef Riz..anak Chef wan tu lah...tp dia x lah mlm tu masa aku g...



Antara menu2nya seperti ni lah...aku pun dah lupa namanya sbb mmg pelik2 lah serta panjg sgt2 utk di hafal.


Yg ni mushroom soup....sedap giler2 lah


 Lupa pe namanya



X ingat namanya hehe



Ni dessert...mmg sedap tp banyak sgt utk dimakan...


Aku yg mkn kongsi2 sbb nak merasa sume benda...harganya mmg leh tahan utk org kaya belanja wakakaka.

 Aku suka pic ni....nampak sempoi je sume org..


Antara yg ada sempat bergambar lah...ada yg dah balik awal masa ni..pe pun sori lah letak pic ni ye sbb suka tgk gaya masing2 hehe...ada masa next time leh kumpul2 lg :)


Adios....wassalam

Tuesday, June 26, 2012

Happy Bufday To Me


Assalamualaikum....

Dah beberapa bulan aku x tgk blog ni tetiba je berubah plak cara nak upload gambo....so peyg terjadi bkn ikut klonologi lah hehehe

Pe pun aku gigihkan diri utk wat n3 ni sbb aku rasa mmg patut ada dlm diary 2012. Tanggal 11 may 2012 maka genaplah umur aku sweet 32....hehe still sweet maaaa although im getting old but who cares kan???jiwa mesti muka baru lah jd awet muka sokmo :)



Bertuah aku dapat sahabat yg baik mcm dia ni sbb sudi kiranya belanja aku n mualimah di MENARA KUALA LUMPUR.excited  maaa sbb tu lah 1st time aku naik sana walaupun aku rasa dah bertahun aku ulang alik ke KL tu.

Aku rasa its very nice place for dinner tp tahap mana sgt lah kita leh mkn kalu buffet kan?walaupun perut aku ni dlm lingkungan sihat lah jugak tp x leh lah nak sumbat sume tu wakakakaa


 Aku suka pic ni tapi mualimah dah mgandung masa ni so peroooottttnya nampak hehe.Insyaallah mid sept ni  akan lahirlah baby yg brbin or berbintikan aku .... 



Surprise song dedicated to me.....terharu sgt sampai aku rasa muka aku merah menyala2 tp mujur dlm tu warna lampu purple jd x lah nampak merah ...

Ok lah sampai sini dulu nnt ada masa aku tulis lg...harapan aku semoga bertambh usia aku ni maka makin byk mematangkan aku.

Adios....wassalam

Friday, March 30, 2012

Majalah

Assalamualaikum.....

Salam jumaat penuh keberkatan ,dah lama sangat aku x wat tazkirah dlm blog aku ni...kadang2 ada byk benda yg nak di kongsi tapi masa yg x ada tu yg wat idea yg banyak jd terbantut..

Kali ni aku nak cerita pasal 2 majalah yg aku rasa mmg menarik utk di jadikan bahan rujukan serta koleksi yg berguna di masa akan datang,walaupun kita leh cari je pe saje info yg kita nak dlm ineternet tapi aku lebih suka baca buku utk lebih khusyuk bila membaca.

Majalah Solusi,di perkenalkan oleh mualimah (wife aku) b4 aku kawen lg,aku rasa majalah ni mmg patut ada pada setiap muslim sbb info yg di bagi mmg berguna...pengarang majalah ni plak bukan calang2 lah.sekali baca mmg kita akan terus baca sampai abis.

Mualimah mmg dia beli dgn student majalah ni,aku yg duk kat kapal pun beli gak tp aku simpan utk aku lah hehee...so pada anda yg rasa duit tu beli rokok ke,beli tudung ke beli kasut ke baik save sikit utk beli majalah ni...bukan mahal pun di samping dpt ilmu dapat gak meningkatkan jualan produk2 islam kan???byk pahala dpt nnt :)

Ni majalah yg baru je di perkenalkan di pasaran....Gen Q. aku rasa tahun lepas lah sbb yg ada kat kapal ni edisi no 3....kalu baca dalm ni dia lebih fokus pada student lah sbb cara olahan n gaya bahasa lebih senang di fahami...motto pun Generasi Al Quran Kreatif.So bagi student tu lebih elok lah baca ni dr duk beli Mangga aka Playboy Malaysia tu.Hiburan tu x salah tp dlm mangga mmg salah sgt2...

So,kepada yg terbaca blog aku ni aku sarankan rajin2 lah beli majalah ni.nak beli majalah lain x salah tp selit lah satu dlm koleksi majalah ni.


So akhir kata dr aku utk sesi kali ni....beli lah majalah yg berilmu,kalu x silap rm10 dan rm7 kot kalu ada yg ckp x mampu kumpul sebln rm17 aku rasa dia leh mintak duit Wang Ehsan dr kerajaan negeri Terengganu..ataupun BR1M yg gomen duk war war kan tu.

Adios...wassalam

Thursday, February 23, 2012

Susan Boyle

video

Assalamualaikum.....

Aku rasa bg yg minat American got talent or Britain got talent or Brasil got talent or pe2 negara yg got talent lah akan kenal lah nenek ni ..Susan Boyle.Bkn aku nak cite pasal program ni sbb aku ni pe2 je yg berkenaan dgn realiti show kureng lah nak tgk.

Aku suka tgk clip ni sbb Susan ni yakin pd diri sendiri dan mempunyai tahap confident yg tinggi...i wanna be professional singer...terus jd bahan gelak.pastu bila dia buka mulut sume tepuk tangan....

So kesimpulannya,yakin lah diri sendiri sbb the biggest obstacle to achieve yr dream is yourself. Jgn cari alasan krn dia lah aku jd mcm ni..krn aku x wat lah jd mcm tu...walau seribu kali kita salahkan org atas kegagalan kita,yg pasti hanya kita saje yg akan mgalami kegagalan tu.

Nasihat utk diri aku sendiri.....

Adios...wassalam

Sunday, February 19, 2012

Al - Fatihah Buat Sahabatku

Assalamualaikum....

Speechless aku bila dapat berita kawan aku meninggal...Aku harap Allah ampunkan dosa2 kawan2 aku ni dan di tempatkan di kalangan org2 yg soleh.

Walaupun aku dgn diaorg x lah rapat mana tp sbb diaorg ni tersangat hamble wat kita terasa dekat..2 org kawan aku di jemput pada tahun yg berbeza tp sgt wat aku terasa sedey.

Azli dan aku tahun 2008

Husni tahun 2008..last aku jupe diorg 3 tahun lepas...

Alfatihah buat sahabatku

Adios...wassalam

Monday, February 13, 2012

3 Idiots

Assalamualaikum....

Kali ni aku nak cite pasal filem hindustan.3 idiot walaupun cite ni dah agak lama tp aku baru tgk...tu pun sbb di rekemen oleh vlogger.So pada sapa2 yg x minat cite hindustan better think once again utk tgk dan hayati cite ni sbb mmg lain dr filem hindustan yg lain.

Andai korang ni ibu bapa,seorg anak,seorang student,seorg guru atau pe saje title yg korang pegang maka amik lah masa 2 jam 43 minit utk tgk filem ni sbb pengajaran mmg byk dlm cite ni...setiap scene yg ada smuanya ada maksud dan x perlu nak foward2 bg cepat abis...percaya lah...aku tulis ni bkn dapt duit pun tp aku nak korang berfikir sejenak sbb pe yg ingin di tonjolkan oleh pengarah cite ni ada lah realiti kehidupan x kira lah korang bangsa pe,agama pe ataupun warna kulit pe.

Aku paling suka scene ni.."After 50yrs u'll be old and fallen in the hospital and be waiting to die u'll think then..letter was in the hand,taxi at the gate..If i have dared a little bit,life would have been something else...."simple je dialog dia tp maksud teramat dlm.

1 lg scene sedey antara anak n ayah....dialog yg syok " I wont commit suicide,I promise..".." Dad,I wanna convince u,but not by hanging sword on yr head"..."Till today,i have listened to whatever u said, but pls today just once let me listen to my heart."

Ni diantara scene dan dialog yg melekat kat kepala aku,cite ni byk adegan kelakar tp ada maksud yg tersirat jd berfikir lah sejenak akan maksud yg ingin di sampaikan oleh pengarah...


Give me some sunshine...give me some rain...give me another chance i wanna grow up once again...selamat menonton dan sediakan tisu ye :)

Adios....wassalam

Wednesday, February 8, 2012

Bai Dau Vung Tau


Assalamualaikum.....

Aku banyak keje sebenarnya tp bosan punya pasal aku selongkar lah gmbo2 lama yg aku amik tp x tgk pun pas amik hehe...so dgn masa yg ada sementara org duk loading cargo aku post lah n3 pasal aku jalan2 masa kat vietnam dulu...

Nama tempat ni Bai Dau tp kalau sebut ikut org vietnam mmg lari ke laut lah sbb tulis lain baca lain.....Aku yg ajak datang tempat ni sbb kalau dr port nak mghala ke laut kapal akan lalu ikut lereng bukit ni...so ada masa kat Vung Tau hari tu aku pun ajak lah member2 aku ni jalan2 cari peluh :)


Bila dah sampai sana x lah meriah mana pun tapi adat tempat pelancongan lah mesti ada tourist.Kami lah touristnya utk hari tu


Ni lah 4 jejaka melaya yg kene paksa dgn aku utk jd model hehe....


Ada org wat sesi amik gambr kawen...mcm2 aksi aku tgk tp yg pengantin nya biasa je yg duk mgarah tu sekejap tertiarap sekejap tertonggeng...mat saleh lawan minah vietnam nnt anak jd sanam hehe

Sesi mendaki anak tangga yg banyak di tghari plak tu mmg mencabar otot2 yg di penuhi lemak2 tepu wakakaa


Take 5 utk jd model tangga....tp mmg letih wooo ni muka sume control macho sbb nak bergambar..pic belakang tabir tu mmg mgayat hati lah...tp oleh krn x mau jatuhkan saham kawn2 maka aku simpan lah wat tatapan aku sndiri :)

Ok sampai lah sudah kita di puncak klimax....nampak kapal lalu lalang keluar masuk port...walaupun loteh tp berbaloi lah sbb bkn senang nak datang sini...yg korang selalu g Ho Chi Minh je kan???

Ni lah dier,mercu tanda Bai Dau...Marry and Son.

Banyak plate2 yg di tampal kat sini aku pun x igt dah pe yg diorg tulis..kalu bkn nama org mati kata2 pujangga lah kot...

Aku ingat Marry tu je yg ada kat atas tu rupanya ada byak lagi patung2...

Antaranya ni lah.....


Dan ini.....

Aku duk syok sgt amik gambar pastu terpisah dgn member2 lain hehe....nak naik lagi boleh sbb ada lg patung2 kat atas tu tp x pe lah aku wat sekadar termampu je

Aku amik every single patung yg ada pastu baru aku perasan yg patung ni menceritakan dr Jesus kecik sampai lah dia di salib....nak post dlm ni pun bkn kita nak belajar pasal Jesus kan???

Ok dah..jom blah kita cari tempat mkn plak


Adios .....wassalam

Saturday, February 4, 2012

Kak Su Laksa

Assalamualaikum....

Kita cite bab makan lah plak ye hehe...aku sambung pengembaraan ke utara tanah air baru2 ni.Sempat gak lah snap pic ni..Perlis Negeri Ilmu....bukan lg Indera Kayangan.Aku tak tau lah sapa punya idea yg tukar2 nama ni tpi mcm x syok je nak sebut.

Balik dr pulau mahsuri aku ada lah col member sekolah aku,kebetulan dia ada kat umah so aku ajak lah lepak jap b4 aku n wife bertolak ke Penang.


Ni lah kawan aku tu,Zulhadi namanya.aku duk sekelas dgn dia masa form 1 je pastu dia terus duk kelas org2 pandai..aku je selg ada kelas kat belakang ,kat belakang tu lah aku ada wakakakaa

Dah jd lecturer sekarang ni kat perlis,kebetulan aku g sana,org umah n anak dia dah balik terengganu sbb cuti sekolah.jd lah dia org bujang utk beberapa hari...aku tgk dia sama je dr dulu..mcm x mkn usia jek..jelesssss

Makan kat area2 jeti je sbb aku mmg duk kejar masa,tp perlis ni bkn besar mana pun jd x masalah nak cr kedai ....dia belanja kami mkn laksa ,katanya satu lg restoran sedap tp tutup.

aku yg x berapa nak lapar ni sebenarnya x suka sgt dgn laksa tp sbb org nak belanja aku pun ok je lah hehe


Ni rupanya yope..kak su laksa...sedak sungguh,dok nawok sket pom..kata org tgnu.aku mkn sampai licin lah nak order lg tp perut aku x space nak masuk kalau x mahu aku tambh 3 4 pinggan wakakaa

Kalau ada yg duk cr laksa aku rasa sini lah tempatnya.aku x tau lah selera korang mcm mana tp dgn selera aku ni mmg kene,x yah nak tambh pe2 dah.

Pulut panggang,rasanya sama dgn negeri melaka punya...tp aku lebih suka yg t'ganu made sbb ikannya manis :)



Wife aku n zulhadi mkn dgn sopan depan camera ni...tp licin gak hehe..aku x dlm ni sbb mcm biasa aku jd cameraman.....satu lg aku mmg x suka tgk muka aku dlm gambar wat masa ni hehe


Keadaan dlm restoran...ni dlm kol 3 4 ptg dah kot.so org pun dah x berapa ramai.masa tu nak je aku tapau utk mkn kat Penang tp bila pk2 balik kat Penang tu aku x tau pun hala tuju ke mana so aku batalkan niat huhu...

Kalu nak panggil jalan2 cr mkn dtg pun ok ni sbb mmg sedap...berbaloi2

Kepada yg nak ke langkawi or balik dr langkawi thru Perlis Jetty boleh lah singgah ke restoran ni sbb x sampai 5 min pun dr jetty.selamat menjamu selera :)

Adios...wassalam

Thursday, February 2, 2012

Nur Amalina

Assalamualaikum....

Mungkn isu yg aku nak cakap ni basi dah kot tapi aku nak wat gak n3 ni sbb aku rasa isu ni agak menarik utk di jadikan kenangan :)

Baru2 ni keceoh tol dlm fb pasal Nur Amalina,aku pun duk tertanya2 gak lah sapa Nur Amalina ni yg leh kecohkan satu malaya???sampai ada yg komen membabitkan keturunan maka dia ni bkn calang2 org lah kan???

Dgn gigihnya aku pun cr dlm google .......


Oooooo ni lah Nur Amalina Che Bakri...baru aku teringat bdak perempuan yg genius tahap gaban ni.17 A dpt masa SPM,aku jangan kata A nak dapat B pun susah hehe

Dia menjd berita hangat sbb isu buka tudung dan pic dia kat obersea tersebar meluas dalm internet.Aku x salahkan dia lah bab2 buka tudung ni sbb rasanya sejak dia sekolah lg dia mmg x bertudung cuma bila membabitkan imej sekolah kene lah pakai tudung.


Bagi aku lah kan bukan dia sorng je anak melayu kat obersea tu yg buka tudung,minah melayu yg color rambut,aweks islam yg bercouple dgn mat saleh..ramai sgt kat sana nunnnnn cuma org x gampar gempurkan sbb diorg sume tu x glamor....so sebagai ikon remaja(dulu) dia sepatutnya sensisif lah sbb pe yg dia wat org amik tau.

Aku rasa x yah lah nak hentam dia teruk2 sgt sbb yg ada kat depan mata kita sekarang ni pun x berani nak tegur ni kan plak nak tegur yg jauh tu???kita ni org islam dah di ajar kalu x leh cegah dgn tgn cegah dgn mulut kalu x leh dgn mulut yg paling lemah dgn hati…yg kita nak hentam amalina tu jauh tu ,yg ada depan mata apsal x nak tegur???ke sume yg duk tegur tu selemah2 iman?bg aku tegur dulu minah2 yg duk lepak2 kat pavilion ke yg duk lepak kat tasik ke yg duk merempit ke baru lah nak tegur yg jauh tu.sbb kalu si amalina tu takut org mghentam tak kan lah nak letak pic dia pose mcm tu dlm internet,so dia dah prepared for the worst lah kan?


Bukan aku sokong dia x pakai tudung ,sbb sah2 tutup aurat tu wajib walau pe pun alasan yg perempuan suka bg tp benda dah wajib x alasan dapt halang dr wat benda wajib ni.mcm solat contohnya,sampai tahap kene niat dlm hati pun tetap wajib solat.


Satu lg org selalu gak ckp yg perempuan x pakai tudung tu jahat yg tudung litup tu baik,aku rasa x relevan lah nak ckp benda ni sbb kalu kita leh tgk depan mata kita sekarang kadang2 yg bertudng tu lah lg hebat tamparan duk mgayat jantan, yg duk tergedik2 dgn jantan, yg duk rakam2 aksi hangat dlm hp..tp bg yg x bertudung plak bukannya leh ckp “ ala minah bertudung tu lg teruk dr aku yg x bertudung”..mmg dia teruk dr segi akhlak tp at least dia ada nawaitu nak tutup aurat (bg yg tutup dgn betul lah)…so aku rasa ayat yg sesuai adalah….x semestinya perempuan yg bertudung tu baik tp utk jd baik kita mesti lah bertudung…

Sori lah kalau isu yg aku tulis ni ada yg x senang n x suka tp aku luah pe yg aku rasa betul tp mungkin jugak aku x betul so sama2 lah betul kan.Utk Nur Amalina aku just leh doakan dia semoga cepat2 dpt degree(kalu dia amik degree)selamat kembali ke tanah air dan semoga dia dpt mencari jaln pulang.Pada yg mghentam amalina tu aku rasa, anda ada hak nk hnetam dia tp lebih afdal kiranya kita tegur yg leh kita berkomunikasi 2 hala…sbb kalu anda hentam sampai sabitkan keturunan dia pun lom tentu dia baca kan??so jgn lah jd mcm anjing menyalak bukit,bukit x runtuh suara kome yg tiada.

Kepada anda yg tidak bertudung, sila buka hati anda utk bertudung sbb kita hidup ni sementara je.Andai kita di jemput dlm kita x ikut Al quran dan As Sunnah takut kita menyesal di akhirat kelak.Nikmat dunia yg Allah bagi kita rasa sekejap ni berpada2 lah menikmatinya.Sbb manis hari ni takut mnjadi racun kemudian hari J

Wassalam.....adios