Wednesday, September 3, 2014

Back for better future


Assalamualaikum......

Memang terlampau lama dah tak update blog ni.Mujur lah password masih lg ingt hihi.Kadang2 mmg rindu nak menulis kembali nak luah isi hati dalam ni tapi dek kerana keje yang tek pernh nak abis campur plak lagi dgn komitment dgn famili masa nak menaip tu mmg suntuk.

Kali ni hala tuju blog ni sama je pasal aku gak haha cuma dalam kerjaya ada sedikit pembaharuan dlm famili pun ada pembaharuan.

Harap pas ni masih lg ada masa nak menaip walaupun sebaris ayat.
 


 


 Ok lah sedikit info pasal kerjaya yg aku lalui sekarang ni...utk mndapat title DPO..masyaallah mmg x senang.Mungkin bg sesetgh org utk dapat title tu senang same as u learn ABC tp bg aku byk sgt likunya bnyk sgt rintangan dan halangan...Tp alhamdulilah sekrg aku dah dpt pe yg aku usahakan ..Alhamdulillah syukur pd Allah Taala.
Ni lah dua certificate yg korg kne amik sebelum dpt title DPO...pe tu DPO?nnt lah aku ada masa aku cite k....bg yg baru nk brjinak dgn offshore n nk kenal DP system insyaallah aku akan guide korg cara yg mudah serta DO and DON'T masa nk apply DP cert.

Sampai jupe lagi next time...wassalam

Tuesday, July 9, 2013

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

video

Assalamualaikum.....

Salam penuh barakah utk sume yg singgah...Esok hari rabu 10 July 2013 bersamaa 1 Ramdhan 1434 H akan bermulalah puasa bagi seluruh umat manusia di bumi Allah ni.Kedatangan ramadhan yg di nanti oleh seluruh umat kerana segala keberkatan yg ada dlm bln yg mulia ni yg mana Allah Taala hadiahkan khas utk umat Nabi Muhammad SWT.

Nampaknya aku berpuasa kat kapal lagi lah utk tahun ni jd kalu di hitung di tolak di tambah di bahagi kali darab campur etc etc etc 3 tahun berturut2 aku pose kat kapal. Alhamdulillah sejak aku belayar kapal x pernh lg lah nk miss puasa...cuma yg aku miss mesti nikmat solat terawih...mmg hati meruap2 nak g surau solat terawih tp apakan daya aku cuma pekerja kapal yg x surau mahu masjid. Walaupun terawih tu oleh di buat sorg2 tapi nikmat berjemah tu mmg lain. 

 Puasa pun bkn takat mkn minum je yg kita x leh wat...mata hati mulut telinga mmg sama2 kene puasa.yg tu ramai x dapat nak buat termasuk lah aku ni..insan yg bergelar manusia akhir zaman...tp tu bukan alasan utk kita tidak berusaha utk jd yg terbaik, sbb selagi kita berusaha nk wat baik insyaallah ada lah ganjaran utk kita nnt ..aminnnn
So, kepada sume yg singgah. sama2 lah kita jadikan ramadhan kali ni yg terbik yg terhebat untuk meningkatkan amal dan taqwa kita...semoga di bln yg penuh barakah ni segala dosa sgala silap salah kita di ampunkan.

Akhir kata, Ahlan wasahlan Ya Ramadhan

Adios...wassalam

Wednesday, July 3, 2013

All about numbers


Assalamualaikum....

Baru ni aku kata nak tulis kerap lagi...tup2 amik ko 5 bulan terbengkalai blog aku ni.Ntah sapa lah yg baca tapi x pe lah sbb kalu x org baca pun tahun depan aku akan baca balik pe yg aku tulis ni.

Selamat ulang tahun ke5 utk blog aku yg merapu ni.dalam masa 5 tahun ni lom sampai 200 post yg aku wat wakakakaa...betapa rajinnya aku menulis.sejak dah ada famili ni mm jarang nak tulis ni pe lagi kepala duk ligat pk pasal keje n famili masa utk berblog di kuragkan lah...

Sekarang ni blog leh link dgn hp tp aku x suka nak tulis kat hp sbb x puas hati dgn skrin yg kecik tu.


Angka 19 ni mewakili sempena 19 tahun dah pok aku meniggal dunia y mana mmg jatuh pada bulan 6 jugak.so byk jugak lah peristiwa yg belaku dlm bln 6 ni. Aku doakan agar pok aku ditempatkan di kalangan org2 yg soleh..walaupun aku ni bkn lah anak yg soleh mana tp harapan aku moga roh pok aku tu sentiasa  dlm rahmatNya

Angka 2 plak mewakili yg aku ni dah 2 tahun berstatus suami org.Terasa bru je lagi duk lafaz akad nikah... dah 2 tahun berlalu.Aku berdoa moga hubungan ini akan kekal sampai ke syurga dah rumah tangga kami sentiasa dlm keadaan aman sentosa.
Angka 33 ni plak mewakili usia aku yg dah mginjak ke 33 tahun last may....byk yg telah aku lalui sepnjg 33 tahun ni...banyak kisah suka duka..pahit maung yg aku lalui...baik bergelar seorg anak,abang adik suami serta baba...pe pun pe jua yg kita lalui dlm hidup ni ada hikmahnya...in our path of life...someone will cross our journey..sometime will stuck with us for some reason ,sometime just a quick hai...its is beautiful of life. Yang utama dlm hidup ni perlulah yakin dgn Allah Taala..sbb tu Allah tidak bagi kita tahu apa yg akan terjadi   masadepan sbb Dia nak kita yakin padaNya.

  Ok lah esok2 plak aku sambung cite lain k...sampai jupe lg ntah bila plak aku akan rajin.

Wassalam....adios

Monday, February 4, 2013

3 Perkara Utama

 Assalamualaikum....

Aku rasa nak tambah label baru lg satu...grooming.

Walaupun aku ni x lah mgikuti sangat perkembangan fesyen tanahair ataupun antarabangsa tp di sebab aku ni  suka duk mengdoktongkan diri kat mall jd sedikit sebyk mempengaruhi cara aku menilai fesyen.Sbb utama aku rasa nak wat ni sbb bg aku terlampau byk kes2 jenayah fesyen yg berlaku sekarang..x kira lah lelaki ke perempuan.tp aku highlite kan yg lelaki lah.

Org selalu menilai fiikal ada lah segalanya tp pe yg org cakap the 1st impression tu mmg betol.terutama kalau nak g interview ke nak jupe bakal mertua ke nak g dating 1st time ke nak g kenduri kawen ke sume tu mmg kene pandai pilih lah.

X yah lah nk g suntik botox ke nk operate muka kasi jd persis model iklan bru lawa...Terima lah wajah kita ni seadaanya.klau dah tahap nk mgubah ciptaa Allah tu mmg dah haram hukumnya.


Satu lg org selalu menilai yg badan ketul2 tu cantik dan menarik....tanya lah lelaki mana pun dlm dunia ni yg x nak bentuk badan mcm ni???sume nk mcm ni kan??

Ada perut yg kotak2 tu lg sexy tp kalu dah sampai memudaratkan diri x yah lah kan??aku ni gemuk so faham sangat2 perasaan yg org nk kurus ni wakakaka

Just listed 3 main items that u need to do b4 nak pk pasal muka n badan persis model tu....

 Jaga lah bau badan anda....yessss teramat penting walaupun ada kajian mengatakan yg perempuan akan hilang stress bila bau badan laki tp bukan sume ye....jgn plak bau macam india (im not racist ye) coz mostly bau badan diorg mmg kuat.

Amik masa lah sikit g shoping deodorant ye sementara ikut wife beli brg dia leh je capai satu dua botol.bkn mahal pun.


 Bau mulut...mak ai kalu muka encem bdan ketol tp mulut longkang mmg mgusahkan umat manusai yg duk sekeliling.Klau korg keje dgn org ramai better that precaution ye takut lari custmer korg dek bau mulut korg tu..Kalu perokok bau rokok x pe lagi tapi for non smoker better put candy in yr pocket.



Dan yg ke3 terpenting..bulu hidung.adooiiiiiii terutama lelaki ni (perempuan pun ada).bab bulu hidung ni lah yg mguji korg ni malas tahap cipan ke malas tahap cipanzi...mmg x sesuai kalu korg nk simpan ye buat hiasan kat muka tu.So nak cabut???nak trim??nak gunting??korg punya suka lah tp make sure jgn ada yg sampai leh simpul jd sanggul sudah.tu lom campur misai janggut bulu hidung bergabung ..that one disgusting ok.

Tu je lah dulu wat masa ni...sbb tu je main point yg korg kene jaga dulu kalau nak nampak cool n sedap mata memandang.x guna encem kalu benda simple mcm ni x tau nak jaga.

selamat beramal

Adios...wassalam

Sunday, February 3, 2013

Wangsa Walk New Restauran

 Assalamualaikum.....

Jom aku cite bab makan plak ye.Aku x larat lah nak edit bagai pic ni so terima lah seadanya pic yg aku x edit ni. cantik tp x sedap wat pe kan??

Aku mmg x ingat nama restoran baru ni ..sbb aku masuk pun tgk mcm bru di buka tu yg nak g try tu.kebetulan si Zul ni ada dtg umah bawak durian (aku x mkn durian tp abis dikrjakan oleh kudin n zahir) aku pun ajak lah mkn kat wangsa walk.

Lupa aku nak snap pic motor klasik dia ...dr shah alam ke wangsa maju naik motor tu kalu aku mahu tercabut bontot wakakakaka

 Kalau x silap ni nasi goreng seafood kot...x pun nasi goreng jepun hehee mmg aku x tau nama dia sbb pakai order je.tp rasa mmg syok abis berbaloi lah 

 Ni plak oyster cheese kot....sedap tahap gaban 

 Ni air coklat...tp nama betol dia aku dah lupa sbb panjg atau pelik lah.siap kene goncang2 bagai lagi b4 leh minum...

Yg ni feberet lah sbb mmg sedap...pior kalu org ganu kata.terasa mangganya.kalu nk lawan yg kat china town spore tu pun leh cuma kat sana ada biji2 putih yg pahit...yg ni mangga saje je..

Ok lah tu je bab mkn kali ni....kalu x tau nak mkn kat mana nnt sila lah ke restoran ni.

Adios ....Wassalam