Monday, January 23, 2012

When It Happen....

Assalamualaikum.......

N3 pasal keje pertama aku wat utk tahun 2012 ni,aku rasa wajar aku sebagai org laut menceritakan serba sedikit keadaan di laut yg mana mungkin menjdi ikhtibar ataupun pengajaran wat org.pe yg aku ceritakan ni dr pandangan aku sendiri tanpa ada unsur2 politik ataupun pilih kasih.Sbb aku x suka dgn report yg aku baca bila pihak2 terlibat cuba mencari salah bknnya mencari jalan penyelesaian.

Incident berlaku kat Maharaja Lela Oilfield,area Labuan.Masa ni projek dgn Petronas carigali utk telaga yg baru bersama dgn rig Deep Driller 3.Masa incident brlaku masih lg dlm watch aku,jam 1155 hrs... lg 5 min aku nak abis duty.

Malam tu kami abis keje lewat dlm kul 0125 hrs bru leh rehat,kol 7 pg dah mula balik utk start keje lg,bg aku ok je sbb aku nye rotation sama je cuma letih bg crew bawah lah x ckup rehat.Org rig keje mcm x rehat sambung menyambung,aku ada gak tanya capt...diaorg ni x reti nak mkn ker???bru je terpacul mcm tu A/B ni dah terjatuh..berlari aku turun atas deck.



Kaki ni aku n the geng dah siap bungkus lah.mmg duty aku kat kapal selain bawak kapal jd medical officer so jaga ubat ubatan pun aku lah.Mmg langsung x leh bgun tp kami teruskan operation utk transfer cargo naik rig....Sepatutnya kami balik utk dptkan rawatan tp keesokan pg baru leh balik.kami stop operation pun sbb bad weather kalu x rasanya sampai 24 jam kene keje.

Sampai Labuan kami terus kene g hospital dlm kalut duk angkat ada lah mamat ni bisik kat telinga aku..."2nd,what ever happen jgn biarkan dia amik MC ataupun warded".....sepnjg g hospital tu aku duk pk,dah tu pe rawatan yg patut dia terima?kalau patah x kan nak biar kan naik kapal gak?

Sampai hospital bila je aku dgr capt nak dtg .....terus aku cabut.Aku rasa aku x sampai hati nak biarkan member aku sakit hanya kerana nak jaga nama company and charterer.Biarlah org lain nak tipu pe pun yg pasti bkn aku.

Sbb tu sampai hari ni kawan aku duk hotel utk terima rawatan bknnya duk hopital tu sume politik hanya kerana LTI....baik company aku,baik Petronas sume nak jaga ni.pastu dtg kapal wat inspection ckp .."ok dia x utamakan keselamatan " WTF....

Aku x mampu nak ckp pe2 sbb aku hanya lah org bawahan,ckp aku mana nak laku sbb awal2 lgi kami dah di beritahu pe2 soklan, jawab kami x tau sbb dia dah di hntr ke hospital...

Dia yg berdiri capt aku,ntahlah aku nak ckp pe tp secara peribadi aku x respect dia as a master onboard coz dia x pertahankan pun anak buah.just wanna save his own F......G ass.since this incident kapal ni mcm terlampau byk masalah.Yg latest kami di location,salah seorg anak crew kapal meninggal but he just make a conversation with all parties using email.Our location only take 4 hour if using crew boat why not hantr dia balik guna crew boat coz onboard the ship still have replacement which is can handle the job???

Sampai ke hari ni crew tu masih di Labuan dan anaknya dah selamat di kebunikan...pe guna nak menangis lg???sbb tu aku x respect dia,dan yg mgalami nasib ni adalah org senegara dan sebangsa dgn dia...tp bila hati dan fikiran cuma ada pangkat dan duit yg lain tiada erti.


Ni lah casing yg jatuh atas kaki A/B tu...satu bundle di ikat 3..satu casing beratnya 1 ton jd 3 ton jatuh di kakai..alhamdulillah kaki x patah cuma retak je tapi masih lg di rawat di Labuan.


View from bridge...


video

Video ni x kaitan pun dgn cerita aku,sbb aku amik video ni after incident...tp ni lah tempat aku keje.

Kesimpulan dr bebelan aku yg ntah pe2 ntah ni ialah keje kapal ni x seindah yg org cakap.x syok pun keje kapal ni.kecelakaan akan berlaku bila2 masa je,its just around the corner...its not you bcoz you're lucky.tu je ...simple kan???

Pe pun safety first....ingatlah org yg tersayang.

Adios...wassalam

6 comments:

azizisamsudin said...

hati2 setiap masa .. majulah sukan untuk negara ...

love
zizi ! (*matila) !

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

sure dpt MC lama MCM aku..best gak MC berbulan-bulan nih ... :)

Ghaffur said...

sian kat dia erk .. hati2 la yer dalam setiap pekerjaaan yang dilakukan .. apapun , lagu latar lepaskanmu kerana terpaksa memang power //

khairul said...

zizi...tu lah selain sukan pe lg yg perlu maju ek????(perut tidak termasuk ye )hihi

khairul said...

needa....mmg lama,sbb baru ni dia dpt MC 3 bln mujur gaji jalan.dah balik indon dah dia last week

khairul said...

fur...hehehe bakpe dgn lagu tu??ada kene mgena dgn jiwa dan raga ker?