Wednesday, November 12, 2008

Mv Pro Shield (1)

Dah sebulan lebih aku x update blog,bkn x nak tapi keadaan yg memaksa chewah hehehe.aku naik kapal Mv pro Shield 25 sept,sejak tu aku cuma dapat sekali je updated yg kisah sebelum raya.

sekarang ni aku cite pasal kapal je lah ye,coz ramai yg letak aku nye blog abg kapal hahaha.kapal yg aku naik ni kiranya dah tua sgt2 lah coz dah hampir 40 tahun usianya.Boleh lari hanya 5 knot saje huhuhu sgt2 lah seksa coz dr singapore ke kemaman makan masa hampir 3 hari.kalau kapal2 yg aku naik sebelum ni kalau dr singapore ke kuantan x sampai 20 jam pun.

Kapal ni lebih di kenali sebagai multi purpose ship.1st time lah aku join kapal mcm ni,entah lah nak kata syok sgt tu x lah tapi boleh lah berbanding keje kat langkawi tu.

Call sign tu kiranya nama timang timangan lah kalau nak cite betul2 susah plak nak faham tapi nama timangan pun mesti di approve oleh IMO gak bkn leh main letak2 je.Kapal ni x panjg mana pun LOA = Length Overall cuma 60.99m je.kapal yg paling pendek gak pernh aku naik.tapi ok lah coz keje pun x banyak dan aku pun malas nak wat keje hehehe

Pe yg leh aku cite pasal kapal ni,sumenya klasik lah.yg x kan kita leh tgk kalau naik kapal2 yg dibuat sekarang ni.Yg pertama telefon utk internal use ni huhuhu dasyat bangat lah.dah lah gagang saje kat2 2 kg beratnya,nak bercakap kene menjerit2.yg syoknya kat kapal tu cuma ada 2 telefon je,1 utk kat bridge dan 1 lagi engine room.tapi mcm x lah coz kalau kapal jalan baik guna walkie talkie lagi clear leh dgr.

Mula2 aku naik bridge ni terkezut beruk gak lah coz banyaknya button dan barang2 khazanah zaman2 tengku kudin.tapi walaupun dah leh letak dalam muzium kapal ni tetap leh bergerak.walaupun dah banyak yg x leh nak berfungsi.


Radar yg x ARPA huhuhu memang berani mati lah bawak kapal ni,aku cuma tau nak on dan off je.function lain aku x berani nak guna,takut rosak huhuhu.


Cuba cari kapal mana sekarang ada steering mcm ni?memang x coz kapal sekarang steering mcm steering kete je,ni zaman popeye the sailor man je.very the klasik,tetap kita leh pakai steering ni,Ni di pakai bila kita nye auto pilot kaput.


Masa 1st projek bersama Petronas dan vastalux (aku cite sesi ke 2 next time) tetiba yg jd master mariner,Capt Lee Ten Yek (lupa sudah eja nama dia)dia ni lecturer aku masa aku kat ALAM dulu,mujur paper dia aku lulus.Soalan pertama dia tanya "ayoo,apa sudah jd dgn MISC ah?" hehehe.mujur sekejap je dia naik kalau x huhuhu mesti teruk aku kene basuh coz x amik mate master.


ni lah overall keje aku,tapi aku pakai x sampai 5 kali kot hehehhe duk atas kapal ni pakai jeans n t shirt pun leh aje.aku dah ngantuk,nak balik tido plak.next time aku update lg lah ye.kalau rasa nak baca,silakan lah ye hehehe

Adios.......

9 comments:

cik wanie said...

salam khai...

wah skg nie dah bercerita ttg "KAPAL" plak,
bagus2,

adakah anda makin putih atau......
lalalalallala...

jaga diri & kesihatan ok:)

Tinta dari Lembah Kinta said...

Salam Khay,

Lama betul tak dengar citer ya. Anyway glad to hear yg u enjoy keje baru nih. Kalu singgah Lumut tuh bagitahulah ya :)

-cD- said...

40 taun?? ayooo seram..

jgn lupe Life Jacket... mana la tau, tetiba karam... oopsss.. pe2 pun cD doakan bro selamat sepanjang pelayaran..

NHMN said...

to khairul...
have a great life ahead...moga ini yang terbaik buat awak. sometimes, life can only be unsderstood backwards, but it must be lived forwards.

Sara said...

tgk steering tu..t'bayang "black pearl" dlm pirate of caribean.. hehehe...

makcik rokiah said...

steering tu leh koner lap x?..
sadis sungguh condition kapal nih..

Ad Rifza said...

Salam Bloggers...Jumpa lak kat sini..hehe..Nice story about old ship..hehe

Alam Setia said...

emm... best gak dapat tgk kapal ni. teringin nak naik

Preppy Guy said...

preppy tak pernah naik kapal....best tak ek?

xoxo

Al