Sunday, May 17, 2009

Selamat Hari Guru 2009

Selamat hari guru buat guru2 walau di mana jua berada.Sori lah aku wish lambat coz lately tersangat bz tapi mulai hari ni aku harap akunye kerja leh di ringankan di sbbkan dah ada assistant utk aku wat keje hehehe.....
Kalau zaman2 sekolah dulu,selalu lah dgr guru umpama lilin yg membakar diri utk org lain....tapi masih relevan lagikan ungkapan tu????aku x jawapan utk soalan tu coz status aku bkn guru.pe jua jawapan anda aku percaya setiap jawapan yg anda bg pasti ada sbb dan alasan tersendiri.
Semasa aku masih lagi dgn MISC Berhad,setiap kapal yg aku naik akan ada at least sorang cadet...training b4 masuk kelas utk amik 3rd class certificate....setiap cadet haruskan habiskan seatime selama 12 bln utk attend next class.Kalau zamanaku dulu seatime selama 24 bln huhuu






Pe yg aku nak cite kat sini,masa duk di atas kapal setiap cadet ada task yg tersendiri yg mana kene completedkan sume task b4 balik ke ALAM.So di sini lah aku merasa mcm mana jd seorg guru hehehe...ni lah cadet pertama aku ...Azali namanya org miri.Aku wat mcm kawan je lah coz x reti nak ajar mcm cikgu ajar hehehe sampai sekarang masih lagi ok dgn aku.dah berjaya jd 2nd officer kat kapal pucau mana aku pun x tau ...



Razieman ni org johor...cadet aku yg jiwang karat ...layan je lah tapi yg aku musykil mak ayah dia benarkan plak dia ni belayar walaupun dia ni anak tunggal...dah belayar last month dan 1st time nak jd jr 3rd officer...jgn di tabrak kapal org dah ....


Aku lupa nama penuh dia tapi aku panggil Ijat je lah...antara yg aku takut kalau belayar dgn dia coz sume ok je....Walaupun fishing boat penuh dia leh lagi bersembg2 huhuhu tapi sekarang dah lulus exam.friendly speaking lah aku pon heran mcm mana dia leh lulus....masih lagi x belayar tapi MISC masuk duit tiap2 bln coz sekarang krisis ekonomi jd banyak kapal x jalan.



Tarmizi hehehe panas baran sungguh,kalau dgn aku kat kapal mcm nak melekat je kat aku .Kadang2 rimas pun ada coz tiap kali sampai port nak ikut aku ish3 tension tapi sekarang dah pas exam...tunggu naik kapal je lagi.



Ni Peng dan syuk .... masa naik dah jd senior cadet so x banyak kerenah lah.Syuk dah naik kapal dah tapi peng aku x dapat nak kesan...mungkin dah blah gak kot dr misc.


Cadet aku yg paling banyak problems....suria azhar yg pakai overall kuning ...mati kutu aku di buatnya.Nak marah kesian tapi x marah makin jd2 huhuhu..tp alhamdulillah dia dah jd jr 3rd off tapi sampai sekarang cite pasal dia masih lagi org cakap.
Tapi pe pun perangai dah ragam diaorg aku bangga coz setiap dr meraka yg aku pernh ajar akan col aku dan cakap " 3rd...sy dah lepas oral dah...1 shot je "
Bila dgr je ungkapan ni aku rasa bangga sungguh coz selama duk atas kapal aku ajar,aku denda,aku marah berbaloi...non of them simpan dendam dgn aku hehehe
Pe yg aku nak cakap kat sini terutama kawan2 aku yg duk jd cikgu sekarang ni...mmg susah tapi tu akan jd kenangan paling manis coz kita didik anak bangsa kita dgn ikhlas.

kepada Husna selamat hari guru yg pertama .... melentur buluh biar dr rebungnya.Kalau ikhlas dr jiwa kita nak didik anak yg seagama,sebangsa insyaallah Allah akan sentiasa tolong kita.(sori x mintak approval pun siar pic ni)



Kepada Dayah...selamat hari guru n thanks 4 the befday wish hehehe.Kalau garang sekarang x pe coz nnt budak2 tu akan faham gak cuma bersabarlah ye...Jgn marah siar pic ni ye :)

To Ha selamat hari guru....aku pasti pengorbanan mung berjauhan dgn family akan berbalas.
Panjangnya aku tulis coz kalau tulis pendek2 x puas hati plak.Tu je lah utk kali ni sampai jupe lagi next time...
p/s : Selamat Hari Guru jugak wat Abg Eq dan Kak Maili :)
adios....











5 comments:

NenekPenne said...

best tak kerja kapal?

khairul said...

salam nenekpenne....

ntah lah coz lain org lain pendapat bg sy...sy suka coz kene dgn jiwa..nenek penne nak test best x best mai lah sini hehehe

SiMpleSmArtErMe said...

Nak marah kesian tapi x marah makin jd2 --> bila marah dia bebal kat kita balik..canner??

NenekPenne said...

dulu ada kawan pompuan, dah lupa nama sebenarnya tapi kitaorang panggil achan.. dia kahwin dgn orang kapal tapi tak sure as what.. dia kata mula2 best ikut somi pi belayar, dapat menyinggah di negara orang.. tapi lama2 katanya tak larat... pompuan pun tak ramai...

kalau nek naik kapal...nanti ada pulak yang mabok laut....

Anonymous said...

Hi, as you can see this is my first post here.
In first steps it's very nice if somebody supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)