Friday, June 26, 2009

Drydocking


Assalamualaikum....

Entri ni aku wat pada yg x tahu pe lah kebendanya drydock tu.Ni lah pic aku amik masa aku 1st time masuk drydock di MHHE kat pasir gudang.masa ni aku bru join kapal as Jr 3rd Off.Kapal ni x lah besar mana tapi bila dah duk atas darat mmg besar...


Ni plak pic kapal aku yg ter baru..walaupun kecik tapi bila dah naik dock besar lah jugak.tgk bongkah2 kayu tu...sbb tu di panggil drydock coz kapal ni dah x duk atas air lagi.

Sistem yg di buat Keppel Shipyard dan MMHE lain coz kalau kat MHHE kapal akan di tarik oleh kren mcm keretapi sampai atas darat,kat Keppel plak kita akan masuk dalam 1 floating dock then airnya akan di keringkan.


Dah x pe nak cite hehe aku updated ni pun masa sume duk meeting :)



Ni betul2 bawah kapal....



Pandangan depan



Pandangan aft,tgk kami nye rudder n propeller pun dah di cabut...


Aku dah naik kapal ni hampir 3 bulan dah,kapal ni masih lagi duk sini...kalau x aral mungkin kapal ni akan ke Labuan plak nnt utk project dgn Petronas.tapi pada aku nye pandangan lah susah lah kapal ni nak siap dalam middle of July,terlampau2 banyak benda yg nak di repair.

Ok lah..kalau g pun mungkin aku x terpilih kot coz kontrak aku sampai awal bln depan je huhu

adios....

7 comments:

ALFAF said...

aslammualikum....
eh! MMHE pasir gudang!itu tempat adie kerja....lama ke kat sana

NenekPenne said...

oooh gitu kerjanya..... *buat muka ala2 mcm faham*

[yAN!e][pUTraJAya] said...

mcm kapal titanic....hehehe

khairul said...

w'salam alfaf

sy masuk mmhe tu masa tahun 2005 laaaa...masa tu adie pun x abis sekolah lagi kot hehehe

khairul said...

salam nenekpenne...

gitu lah gamaknya hehehe ...."duk imagine muka ala2 faham nenekpenne"

khairul said...

ayooo yanie jauh tersangatlah dr titanic tu wakakaka

Alexandaria said...

uhu..skg ape cer?kat laut?darat???