Wednesday, June 24, 2009

Selamat Menyambut 1 Rejab 1430 H

Assalamualaikum.....

Pada hari ni 24 Jun 2009 (Rabu) kita memasuki bulan Rejab. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let’s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu. Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, “Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:”

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.
2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab 1430h/Isra Mi’raj [Isnin, 20 Julai 2009] akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa.
3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.
4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab [24, 25, 26 Jun 2009], maka ALLAH SWT akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat.
5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah SWT. InsyaAllah.



6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga.
7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH SWT akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya.”

Sabda Rasulullah saw lagi : “Pada malam Mi’raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril A.S “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”
Maka berkata Jibrilb as “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ini.”

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :”Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau “Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?” Lalu beliau bersabda “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka.”

Sabda beliau lagi “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur.” Tsauban bertanya “Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?”

Sabda beliau “Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan solat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan solat malam satu tahun.”
Walaupun ada sesetengah pihak mengatakan bahawa segala fadhilat di bulan Rejab ni datangnya dr hadis yg dhaif yakni dr hadis yg diragui akan kesahihannya namun kita sebagai umat islam haruslah nawaitu segala yg kita buat lillahitaala (krn Allah semata-mata).
sekian dulu khutbah kita...next time kita sambg lagi ye...so rebutlah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara.
adios....

7 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

incek khay puasa tak ari nih?
hehhehe

Benedict Bernard said...

tetiba rmcm terbakar plak baca... :-)

adie said...

hai abg kerol, Eh! ustaz kerol, jadi tobat kejap baca blog ni heheheh

khairul said...

salam yanie...
hehe yg semlm nya pose dah langsai dah hehe alhamdulillah :)

khairul said...

Ben ..kalu terbakar nnt col 999 k??tapi kat singapore apa no bomba ek???

khairul said...

Salam adie...
nama pun sekolah agama wakakaka

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam khay....
hehhehe tak faham n3 kat blog yanie eh?

takper2....semlm rasa mcm sunyi n sepi jer dalam diri nih...

pastu mood tak ada....lapor lak....tu yg kuar n3 tu....

alhamdulillah hari ni yanie puasa..

=)