Friday, December 31, 2010

Keistimewaan Wanita

Assalamualaikum....
Selamat akhir tahun wat kawan2 aku sume hehhee...kalau korang bukan kawan aku pun tp search google jupe blog aku pun aku nak ucapkan selamat akhir tahun gak...Aku ucap selamat tahun baru bila aku wat n3 tahun depan ye :)
Kebetulan akhir tahun pada tahun ni jatuh hari jumaat,penghlu segala hari maka aku x mau lah membuang hari yg mulia ni dgn cerita aku yg ntah pe2 ntah tu...so aku kongsikan bersama sedikit ilmu yg aku ceduk dr hard disc aku...tazkirah jumaat ni aku khaskan utk wanita.sbb apa wanita????ntahlah sbb artickle ni syok so aku kongsi lah....
Segala yg di tulis ini aku x edit sikit pun so andai kata salah maka aku mintak maaf bebayk dulu bg pihak penulis yg original.....selamat membaca



Allah S.W.T berfirman:
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia
diharuskan untuk menjadi
seorang
yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat
untuk menopang dunia;
namun,
harus cukup lembut untuk memberikan
kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk
mampu melahirkan anak dan
menerima penolakan yang seringkali datang dari
anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya
tetap tegar ketika orang-
orang
lain menyerah, dan mengasuh keluarganya
dengan penderitaan dan
kelelahan
tanpa mengeluh."


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai
anak-anaknya dalam setiap
keadaan,
bahkan ketika anaknya bersikap sangat
menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung
suaminya dalam kegagalannya
dan
melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk
melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk
mengetahui bahwa seorang suami
yang baik
takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya
dan
ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu."


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk
dititiskan. Ini adalah
khusus
miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari
pakaian yang dikenakannya,
susuk
yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya.Kecantikan
seorang
wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah
pintu hatinya, tempat
dimana cinta itu ada."




sabda rasulullah SAW
"manusia Hawa dijadikan daripada rusuk manusia Adam
bukan daripada kepala untuk menjadikan atasnya,
bukan daripada kaki untuk menjadi alasnya,
melainkan daripada sisinya untuk dijadikan teman hidupnya,
dekat dengan lengan untuk dilindungi,
dekat dengan hati untuk dicintai."
Hargailah setiap wanita di sisi anda krn belm tentu wanita yg anda cari akan di temui dan teramat malang jika yg anda lepas adalah yg terbaik buat anda.
Wassalam...adios

3 comments:

Tinta dari Lembah Kinta said...

tq khay. satu nasihat yang perlu di kongsikan degan seberapa ramai yg mungkin khay

Anonymous said...

Hi Everybody! I'm from London but am living in Berlin at the moment.
Gotta love this place!


____________________________________
[url=http://stephetteh.wordpress.com/]Barrater is my life[/url]

Anonymous said...

tq 4 sharing..terjumpa your blog ms tgh google2 cari motivasi utk wanita.. mntak izin utk blogwalking di sini next time yer.. tq, salam.. ~ahms~