Sunday, May 30, 2010

Kapten Oh Kapitano

Assalamualaikum.....
Nakhoda...orang tua...kapten...captain...kapitan..kapitano...antara nama2 yg diberi nama kepada org yg paling berkuasa di atas kapal.Aku rasa satu gelaran yg amat sukar utk di peroleh coz cabaran dan rintangan utk jd sorg kapten bkn senang.
Pe yg aku nak cite pasal captain ni adalah satu benda yg normal bg org2 kapal bercerita.Kalau kapten tu islam aku rasa banyaakkkkkk sgt pahala yg dia akan dapat coz dr chief Off sampai lah steward akan mgumpat pasal dia ni.tu kalau dia poyo lah kalau dia ok maka segunung pujian lah org akan bg.

Nak jd captain ni bkn senang,kalau org cakap senang aku rasa kalau dia naik bot ikan lah klau naik passanger bot ke,supply ke,cargo ke or cruise ke maka mmg bkn senang nak jd captain.

Tapi tanpa pengalamn sume benda akan susah coz kita pun b4 pandai asalnya bodoh jugak.mcm nak bawak kapal lah,kalau tak bg peluang mcm mana kita akan dapat pengalaman kan????

Bg aku lah baik MISC,AET,Alam Maritim or mana2 company yg aku berurusan hatta company aku sekarang lah masih tidak bg peluang kepada warganegara malaysia utk jd kapten....alasan???? x cukup pengalaman...masih perlu belajar...dan mcm2 alasan yg bg aku bkn 1 alasan yg boleh di terima pakai....


Kalau mcm sekarang bila di tanya..sapa captain???indon..pakistan...bangladesh...pilipino...indian mainland...ukraine...ada lah jawapan yg sinonim bg sume syarikat kapal.tak kiranya kapal supply ataupun cargo jawapan yg bakal kita dgr adalah hampir sama.Teramat jarang kita akan dgr captain malaysia apatah lg captain melayu...

Kalau tanya semua officer yg duk di mana2 company di malaysia ni,kebanyakkannya adalah anak didik MISC...kenapa sumenya angkat kaki????jawapan di bg..terlampau lama utk di promote utk naik pangkat...nak kata x berkualiti mustahil lah coz knp ramai company duk mencr officer malaysia???kalau bab kerja aku rasa malaysian officer x pernh memalukan AKADEMI LAUT MALAYSIA...

Tu x termasuk bab gaji lg,masa mula2 aku jd 3rd mate...gaji aku sama dgn gaji mess boy dr pilipino....baik kau duk basuh pinggan je kalau mcm tu.x yah duk berjaga bawak kapal..x yah duk pening kepala nak jaga LSA FFA.... kita org malaysia di beri gaji RM pastu warga luar US dollar ...bkn takat MISC tp company lain pun sama gak...

Bkn aku x suka MISC coz dia terima aku semasa sume U duk reject aku...tp aku rasa kalau dia nak all their crew to be royal please do something b4 ramai lg warga MISC lain akan terus tinggalkan company terbesar di malaysia ni.

Salah satu contoh kejadian yg kapal MISC yg org luar bawak n accident...aku x cite lagi kapal Teratai Satu di Great barrier reef....Bunga Melawis Dua di Selat Melaka ..dan masa tu sumenya captain dr luar...


Ni lah wajah kapal klau dah accident.....so pikir pikir lah sendiri utk masa depan company kapal kita di amsa akan datang...
Adios...

15 comments:

Chef Aduka said...

ermmmmm...tak senang jugak nak jadik chef!!!

NenekPenne said...

depa rasa warga Malaysia tak layak kot...

ooh bias sungguh bias.... prejudis mungkin...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

semoga kerol jadi kapten suatu hari nanti..mana taw ..rezeki.. aminn..

khairul said...

Chef...betol3 coz chef pun uji kita punya kredibiliti gak kan???mcm captain huhu

nek...org malaysia yg x pandang org malaysia nek

khairul said...

needa....kalau nak jd captain kene sambg belajar lg lah hehee

katadah.warriors said...

bukan royal, tapi 'loyal'...

Eeqrum Laiel said...

semoga cepat menjadi kapten..
sebab nanti boleh naik kapal free...
wakakaka..
x yah susah2 nk join mane2 kapal nk belayar...

imam said...

abg yo...lu punya statement ni boleh masuk court..sensitif issue you know..marah MISC nanti..wakakakaka

LegendaryRanger said...

waa..luoh pearasaang napok.. dok company mana la ni?

khairul said...

megat...ko jumpa blo aku???wakakkaa

khairul said...

eeqrum...x mau lah jd captain..sakit kepala loooo

imam...tu r pasal,tp x pe coz blog ni x ramai pun yg baca hehhee

khairul said...

legendary ranger...wakakaka kadang2 je luoh be...

AKU OranG LauT said...

kompeni malaysia ni masih lg kena jajah pemikiran diorg....

dkt sini pun sama....mat salleh bukan men tnggi depa byr..

bygkan DPO malaysia yg ada full DP cert depa byr lg sikit dr BOsun..

alasan..?

x ckup experience

Anonymous said...

Yupp sokong... erm.. x bermakna kita benci ngan compny mesia... mcm x adil jer...

saje semak. said...

ermmmm, seaman luar di kapal misc buat mcm kapal bapak diorg punya, sy sbagai crew baru, rasa di tindas, penatt gile keje, hehehe, kadang2 keje bukan2 die order..