Monday, July 6, 2009

Ada apa dgn pelaut??


Assalamualaikum...

Kali ni aku nak menjawab soalan yg org selalu duk tuju kat aku bila aku cakap aku ni belayar...salah 1 drprnya syok ke duk kat laut tu???jawapan aku biasalah ada kalanya syok ada kalanya x syok langsung hehee..menyesal pon ado keje laut ni ,tapi dah rezeki aku dlm bidang ni so terima je lah...

Mcm org tua2 cakaplah kalau takut di lambung ombak jgn berumah di tepi pantai,kalau takut ombak dan badai jgn apply keje kapal ye :)....di mata org lain keje kapal ni satu je yg diaorg tahu gaji mesti besar kan??x abis makan gaji sebulan ...


Sanggup anda naik kapal yg mcm ni keadaan???masa ni nyawa kita bagai di hujung tanduk je.ni adalah panorama biasa akan kita hadapi terutama di pantai timur masa musim tengkujuh.Klau besar ni nye kapal kat tgh2 laut huhuhu jgn harap lah kalau tenggelam akan dapat jupe lagi silap2 jd mcm cite Perfect Storm.

Aku x cakap gaji aku mahal tapi amat lah berbaloi mggadai nyawa di lautan semata2 utk org tersayang....lupa nk cakap ni bkn kapal aku ye hehe

Aku pernh alami keadaan mcm ni masa aku naik kapal MISC,masa tu semua dah pakai lifejacket coz ombak dr arah depan setinggi Hospital Kuala Terengganu.takut x yah cite lah coz masa tu aku training cadet...sah2 lah aku kene standby kat bridge.muntah x yah cite lah bkn takat hijau kuning ..purple pun ada sekali.

Kapal yg 18 knot jd 3 knot je huhu tu lah paling dasyat aku alami...masa tu dr brisbane,Australia ke Auckland,NZ.


Kebakaran dalam kapal...kalau agak2 nak panggil bomba pastu bomba datang belumba2 tu x yah lah...rentung dulu nak tunggu bomba, silap2 gone with the wind je kita nye debu.kat kapal kita kene alert lah pasal safety... what ever you do,safety first.jgn krn kita ada anak yg jd yatim,ada isteri yg jd balu ...tu lah kata2 yg selalu captain akan cakap bila bagi briefing..captain MISC lah , kat kapal sekarang ni huhu jgn harap..aku ajak wat safety meeting pun captain cakap.."you do lah..bola2 only"...kalau lah pe2 jd aku je lah yg selamat huhu


Salah satu dr tugas aku ialah jaga bahagian safety and navigation..so pe2 pasal safety aku yg handle,sekarang kat dock aku baru je abis keje bahagian safety n esok kene tgk bahagian navigation plak.aku pun x tau pas ni kapal nak g mana plak.tapi yg pasti mesti keje kat ni mesti tip top coz silap2 haribln kami jd mcm akademi fantasia..usung beg coz kene halau dgn owner..bkn main2 sejak aku naik kapal ni dah 2 org kene halau masa tu gak masa meeting plak tu ..malu siottttttttttt


Dah panjang aku membebel hehehe....pe pun tu ada lah 1/20 pasal kapal,kalu rasa nak cuba je tapi ada peluang yg lebih baik x yah lah keje kapal coz pd aku mental kita mesti kuat coz banyak buruk dr baiknya , yg pasti jati diri tu penting.

Suka laut mcm ni ...tenang je hehhee

adios...

22 comments:

Rona Realiti said...

ermm...
mmg dari kecik ada tanam niat nk jadi navy...
tp smpi skrg x tcapai lg...

fikir2 blk...
skrg hidup enjoy je..
nnt naik kapal tahun bila la nk enjoy...

pepepun...
salute la sama bro...
two thumbs up...!!

khairul said...

Salam..
ada cite2 nak jd navy ker??sy pun dulu dah interview utk jd cadet tapi lambat sgt panggilan sy pun reject lah..masuk kolej b4 masuk ALAM
kalau x mesti dah jd navy kan sy ni hehee
duk atas kapal enjoy tapi x lah mcm kat darat:)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

bila jalan2 di Melaka baru2 nih...lalu jer depan ALAM....teringat KHAY...ABANG KAPAL [nama gelaran dari GENG GEBU]

hehhehhehe

khairul said...

Jauhnya pusing sampai ALAM yanie...g umah sapa kat area sana??
bila leh daftar geng gebu ni? hehehe

BLACK DIAMOND said...

syok jugak.. kalo pndai masak mcm2 resepi bole masak... masak pelbagai jenis ikan .. nyum2x sedap uollzzz... agaga...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

khay....

umah sakura kat masjid tanah....
pastu jalan2 kat bandar hilir....
yanie follow jer...
bila lalu 1 kawasan tu tulis ALAM...
tiba2 kamoo terlintas di FIKIRAN ku...hahhaha

nak jadi geng gebu bleh....TURUN KL dulu....kena ada sesi interbiu...hehhehe

khairul said...

w'salam black diamond..

ni awat tetiba cakap pasal masak2 ni????ish3 mamai lagi ek??wakaka

khairul said...

ooo lupa sudah si para2 sakura tu duk masjid tanah kan??
ayooo nak kene interbiyu dulu ker???agak2 nak kene pakai smart kasual ke office attire :)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

kena pakai baju melayu, sampin + songkok.....

muehehhehe......

khairul said...

wahhhhhhh kuang kuang kuang

Cik Faridah Huda said...

Saye yakin....
Abe Yo sangat though tuk menghadapi badai di laut...
dilambung tinggi pun x pe...insyaAllah...baik budak nyerr....hehehhehe

NenekPenne said...

tapi ada peluang yg lebih baik x yah keje kapal coz pd aku mental kita mesti kuat coz banyak buruk dr baiknya , yg pasti jati diri tu penting. <<<<<<<<< contoh yang buruk tu apa? citerlah sikitttttttt...nak gak tau life dok atas kapal ni mcmana........so that tak adalah orang yang boleh kunun2kan akak...

khairul said...

salam mek..
baru balik bercoti2 penang kaaa??
tough ker??boyroy ada lah wakaka

khairul said...

salam nenek...

mornik2 hehehe buruk2 tu x yah cite lah x baikkkk hehee
org kapal dulu2 cakap,cinta org kapal mcm ni.."vessel made fast..i love u,vessel cast off.. bye2 i leave u " hehe
tu cite dulu lah,org kapal sekarang dah kurang dah perangai mcm tu... :)

Rona Realiti said...

apa maksud quote tu bro...!? x faham eden dibuatnya....

khairul said...

maksudnya hehe..

mcm ni lah cinta org laut ni mcm kapal lah bila kapal berlabuh di pelabuhan cinta akan bertaut...bila dah belayar lupa lah pd cinta tu..cari cinta di pelabuhan lain plak hehehe

Cik Faridah Huda said...

x yah la apply ayat azimat tuh ketika berada di daratan okeh....hahahahha..risau pulak bunyinye....macam Touch N Go pulak....

ha....baru masuk opis today...
boyroy sebab byk minum ayaq lot..
erkkk...masin semacam jerkk....

khairul said...

Ayat ni diguna pakai oleh pelaut2 dulu coz dulu x hp,x internet tu yg ramai selingkuh wakaka

Rona Realiti said...

bro sudah lupa daratan...!?
hari2 kat laut jer....

BLACK DIAMOND said...

yela bro.. kan kt laut byk ikan bole masak mcm ikan.. memancing je kt situ kan2x.. agagaga.. jgn tibe2 dpt ikan jaws udoh.. ngee~

khairul said...

mana ada lupa daratan pong hehehe..
duk kat kapal ni pun leh tgk daratan pe

khairul said...

Black diamond - kalau kapal bergerak mana leh nak pancing2...kami beli je ikan kat pasar hehhe
pe lagi duk kat singapore ni ikan pun segan nak hidup wakakkaka