Tuesday, July 14, 2009

Geografi????


Assalamualaikum...

N3 spontan aku nak wat coz semlm n hari ni aku bz giler2 lah...bos aku akan sampai tgh hari ni tapi keje aku????ish3 tetap x siap2 ..hampeh sungguh aku ni.

Aku duk wat chart correction td (pe tu chart correction???next time aku cite) hehehehe ...kawasan yg aku kene wat adalah Singapore Strait mcm biasalah kalau singapore ni tiap2 minggu selama 52 minggu ada je correction coz terlampau banyak pojek kat laut diorg duk wat sekarang.


Pic yg aku amik ni b4 pembaharuan yg diaorg wat...ada 4 buah pulau yg mana aku sendiri x pernh g pun dan aku rasa org singapore pun x sampai kot wakaka...pe yg aku nak cakap ialah singapore telah mgubah bentuk muka bumi negara mereka..aku x cakap benda ni baik or buruk tapi pe yg aku nak cakap dr sudut pandang aku sebagai pelaut.kesan rumah hijau ke kenipisan ozon ke aku x reti sume tu...

Kita dah maklum setiap 6 jam akan berlaku air pasang surut yg di sebbkan tarikan graviti bulan chewahh..dan air yg flow akan sekata (mcm mana nak terang ek).sebagai contoh kalau kapal mgadap ke utara semua kapal akan mgadap ke utara (during at anchor) coz tu adalah lumrah alam..tapi bila kita dah tambh mcm2 air dah pening jdnya so terjd lah kapal ada yg mgadap utara,selatan ,baratdaya ,timur laut ...


Ni pic yg aku updated td,pulau 3 in 1 jdnya...so pe nama yg patut kita bg kat pulau tu???lu pikir lah sendiri wakaka...kdg2 pilot singapore ni pun pening coz pe yg diaorg belajr dlu x leh nak apply sbb dah jd caca merba dah.berapa banyak dah kapal grounded kat singapore strait ni sbb bentuk muka bumi yg pelik...mcm micheal jackson kot kalau aku nak translet..

Ni ada lah 1 contoh,ada lagi yg pilot kat sini panggil pulau sampah coz pulau ni dihasilkan dr sampah2 yg di buang...dan pulau tu akan di bgunkan menjd salah 1 daya penarik utk para pelancong ,...banyak lagi kalu aku nak cite tp cukup lah kot

So tu je lah ye utk n3 kali ni ye..kata x mau tulis panjg2 tapi ni pun dah panjang...dah jenis aku kalau taip x reti nak berenti...

adios..........

6 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

memang rasa mcm dok dalam kelas GEOGRAFI...

hahhahhaha......

Rona Realiti said...

waa.. pening ar kelas geo ni...
tobat fail kalo ada test ni..

khairul said...

hehehe kalau kat alam kami panggil kelas chart work + meteorology...

SiMpleSmArtErMe said...

Software aper guna meng hapdate map nih??
err..takkan guna pensel warna betulkan map plak kan..Hiks.

khairul said...

salam needa...
benda ni sume di keluarkan oleh Hydrographic office kat UK..Admiralty notice to mariners org panggil benda alah ni...dulu buku,advance guna cd plak sekarang ada software di panggil chartco...sume dah lengkap dalam tu x yah nak color2 mcm budak sekolah dah hehehhe

NenekPenne said...

masuk kelas typing lagi best....ho ho ho