Friday, July 17, 2009

Tazkirah - Dato' Dr Fazilah Kamsah

Assalamualaikum...

Aku rasa mcm baru je hari jumaat,hari ni jumaat lagi so aku cuba lah utk jd kan hari jumaat hari utk tazkirah...utk renungan aku dan utk renungan pada sapa2 yg sudi baca.tapi mcm biasalah aku kalau bab2 tazkirah ni x layak lah nak bg kat korang sbb tu aku ceduk je kat internet.

So kali ni aku amik dr Dato' Dr Fazilah Kamsah,aku rasa sume org kenal dia ni...pakar motivasi yg glmor hehee.So sudi sudikan lah baca......

(aku x kenal budak ni)

Masa saya kecik2 dulu, mak selalu sangat suruh saya habiskan belen2 (sisa2) nasik yang dia makan..dan pagi2 sebelum pergi sekolah, mak akan tuangkan air teh untuk mak minum dan macam biasa mesti ada sikit belen..tapi taklah everytime, secara puratanya seminggu sekali mesti mak suruh buat macam tu..

Dan sampailah saya dah besar panjang ni pun situasi ni still berjalan..either belen makanan mak atau abah..tapi kalau belen makanan anak2 memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan..kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain..samada kami perasan atau tidak...so satu hari tu tergerak nak tanya pasa isu ni kat mak..


Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam tu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mertua dia sendiri (tok perempuan sayalah)..mak kata supaya hati anak2 sentiasa melekat kat mak bapak..dan saya sendiri akui kesannya..makin umur kita meningkat, hati kita sentiasa belas tenguk mak bapak kita yang makin tua itu.

Kalau kena marah ke, kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu...nak menjawab balik tak der lah..walaupun kita tahu kita betul..dan mak pesan dah ada anak sendiri esok..jangan sekali2 makan lebihan makanan anak..samalah ceritanya...dan mak kata juga, pagi2 jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua dia akan selawat 3x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik..dan guru saya pesan..antara kesan terbesar bagi ibubapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka2 ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka..solat berjamaahlah dgn anak2 tiap kali waktu maghrib..kalau ada lebih dari seorang anak, suruh sorang Azan dan sorang Qiam...kemudian berganti2 bacakan doa lepas solat..ini yang kami amalkan sampai sekarang

Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya, inilah yang palin3x berkesan sekali..tak caya try buat..solat jemaah dengan anak2 tiap kali maghrib..dapat semua waktu lagi baik..sangat besar rahsia dan peranan dapur rupa2nya. dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari, tapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita"..just to ambil iktibar untuk mendidik diri dan family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! so, it's good if we can remind each other because in Rasulullah's lat sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him(on shall pass on his words to others, and those to others again: and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly..

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses..do impart this knowledge: you'll lose nothing. Wallahu A'lam..terima kasih..(Dr Fadilah Kamsah)


Kesimpulannya,cuba balik praktik pe yg dia cakap coz x rugi pn kalau kita cuba.aku akan cuba gak nnt dgn anak2 aku hehehe tp kene kawin dulu lah.aku x idea ni coz keje duk menimbun2,tp nnt lah bila dah relax baru aku cite...

adios....

8 comments:

Rona Realiti said...

kalo di taiping...
belen = bohsia...
hehehe...

sori...
spoiled the mood skit...

ermm...
pernah gak tgk parents yg buat cmtu...

SiMpleSmArtErMe said...

Islam Way of Life..

Ajaran yang cukup complete wp diturunkan beratus tahun yg dulu. If the family mmg praktikan, agak2 kes devorce dpt dikurangkan. Unfortunately, bukan semua orang nampak keindahan nih.

"Islam itu indah pada hati yang mencari pada keindahan itu"

p/s Teringat zaman dolu2, tgh syok tgok tv ttb ayah dtg tutup TV..bentang sejadah soh pi amik air sembahyang..solat jemaah.. Huaaa..terpengong japp sbb time2 magrib la bnyk citer best2 doremon la..sinchan la.. HAHAH..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam khay....

thanks berkongsi artikel ni utk member2 bloggers....

=) salam jumaat n selamat berhujung minggu.....

khairul said...

belen tu bohsia??peliknya x pernh dgr pun..
kalu ganu bohsia tu po'rong..hehe
lari dr tajuk hehe x pe kdg2 je

khairul said...

salam needa..
saya n kakak2 dulu selalu gak kene ligan dgn hanger coz duk main lagi masa maghrib...
tp mmg betol lah masa maghrib lah cite duk syok tayang hehehe pengaruh tv sungguh kuat

khairul said...

w'salam yanie...
sama2 lah kita hehe ..hujung minggu ke x sama je yanie keje tetap keje gak huhuhu

Rona Realiti said...

abg yo sajer... dh pulun 3 komen..
hahaha... bila nk ada entry baru...!?
citer pasal pulau2 yg best.. ikan2 duyung....

anifas said...

salam ! nice entry..