Sunday, July 12, 2009

Keje Aku

(tempat aku berkubang n tulis blog hehe)

Asalamualaikum...

Rasa rajin nak menulis datang lagi...walaupun aku ada kje yg banyak namun dek krn rajin menjawab soalan2 yg sama di tanya maka aku wat lah n3 ni..x larat nak jawab soklan yg same wehhh...sori lah panjg sikit n pic pun banyak,jenuh aku duk mgedit pic ni..aku tabik lah kat sapa2 duk suka edit mgedit ni..

Lupa nak tulis td ...soklan yg org tanya tapi aku x larat nak jawab..soalanya ialah :"Masa duk kat kapal,wat pe? " masa belayar leh pancing ikan ker??"(rasa nak je heret sapa2 tanya soklan ni g naik kapal) " awak naik kapal sebagai pe ek?" ....and so on la yg sama waktu dgnnya...

Ni adalah keje2 yg aku kene buat,nak x nak kene wat gak....

1) The 2nd DP Officer shall be responsible for the checking, preservation, stowage, security and maintenance of all safety, life saving and fire fighting equipment on board, under the supervision of the Chief Officer

2) The 2nd DP Officer will keep 12 hours watch rotation with 1st DP officer. The DP officer acts as assistance to Master and Chief Officer who will be doing the same watch hours and rotation among them.

3)He shall station on the bridge to assist during docking/ undocking operations (or during 4-8 watch when Chief Officer is require to station forward for vessel anchoring / docking ) under the Master's directions. He shall assist in ballasting / de ballasting, maintenance work and any other jobs as required.

4) He shall be responsible for the maintenance preservations, stowage and labeling of all flags, and all signaling apparatus' and shapes.

5)He is also l be responsible for the maintenance and upkeep of all meteorological instruments and reports.

6)GMDSS Radio Log Book to be maintained by all Deck Officers on radio watch. All Deck Officer shall responsible of all radio communication to and from the ship.

7)The 2nd DP Officer shall be responsible for keeping up-to-date all publications concerning the radio station.

p/s : 1st and 2nd DP tu adalah 1 jawatan tapi oleh krn x DP aku yg incharge utk kedua2 jawatan tu...insyaallah kalau company aku nak sponsor aku study amik DP, aku akan amik course tu pas raya nnt..so aminnnnnnnn utk aku hehehe






SOLAS - Safety Of Life At Sea..buku ni di keluarkan oleh International Maritime Organization (IMO)kalau nak amik oral at MARDEP make sure segala maklumat ada dalam kepala...hafal lah sampai naik biol k....pe saje keje aku wat inside this book...


Flag n numberic ni wajib hafal sampai lah bila2 coz anytime je kita akan guna..yg aku heran dr tahun lepas aku duk request flag x gak sampai2 ish3...



Suka tgk Titanic??jgn duk tgk si John n Rose ..You jump ..I jump tu je..tgkk macm mana kapal dia duk tembak parachute signal tu bertubi2...benda2 ni sume penting sgt2 kat laut...


SART- Search And Rescue Transponder ...in distress je 'on' je benda ni kalu ada kapal yg on RADAR 3cm (jgn tanya aku 3cm tu cm mana,next time aku cite)insyaallah kita akan di selamatkan tp kalau non adoo yg buka RADAR tu nasib badan lah weeehhh


Liferaft ni je lah penyelamat kalau at sea coz kat kapal aku ni x lifeboat...



EPIRB (Emergency Positioning Indicator Radio Beacon) yg ni kalau kita sempat berenang masa kapal karam leh aktifkan secara manual..kalau x sempat dalam kedalamn 4 meter dia akan aktif sendiri n hantar signal to satellite to coast station to coast guard...


Lifejacket ..kalu x pernh pakai x tau lah,kalu g langkawi tu mcm benda wajib je pakai walaupun takat nak g ke tasik dayang bunting...kat kapal ni aku ada 156 pcs ..bayangkan nak check satu per satu siap nk tiup wisel sampai naik kembang mulut aku...


Lifebouy - yg aku snap ni specel sikit ..with smoke signal that's mean in case somebody overboard kita akan lepaskan bouy ni n then yg color kuning tu akn keluarkn asap dan kita leh trace tempt yg dia jatuh...klau kita sedar lah ada org jatuh kalau x sedar...innalillahiwainnailaihirojiunnn


Aku x cakap pun sah2 sume tahu...aku dah hilangkan 1 baru ni wakaka kalu boss aku tahu sah2 lah gaji aku di potong ish3 teruk kan??



Fire hydrant ni pun x kan x kenai kot hehee...hose nya aku letak tempat lain



Ni sume aku yg kene jaga...tapi aku ni bkn mahir pun wakaka


Since aku sign on till now paperwork x abis2 lagi...sume file aku kene ingat dalam folder mana,kat mana huhu kdg2 tu terpaksa geledah sume coz aku salah letak huhu


Benda wajib updated n wajib baca..pe lagi SMS(Ship Management System) aku nak baca???haiyooo kalu lah aku leh baca sume ni sah2 masa tu aku kene rasuk dgn bambang air kot hehehe


Chart - subject yg paling lah aku x suka masa kat ALAM dulu coz terbelit2 soalannya tapi lulus ye hehehe bila naik kapal bkn susah mana pun terutama dgn bantuan GPS...aku nye chart x banyak mana pun coz meliputi asia je...kalau aku praktikal dulu mahunya 1 dunia nye chart kene corrected ...

Adakah dah berpuas hati??hehehe aku tulis ni pun mana tau ada budak2 ALAM yg kene wat resarch tapi x tau nak ceduk idea kat mana so amik lah idea aku yg x lapuk dek hujan x lekang dek panas ni.... :)

next time aku cuba wat n3 utk atas deck plak...pic ni sume nampak elok coz aku dah edit,kalau yg original jatuh lah saham kapal ni ..so Encik Esa leh up kan gaji saya lagi 40%???wakaka

Adios....

16 comments:

Rona Realiti said...

abg yo..
yg ni baru teori...
ibarat kami blaja dlm kelas jer...

bilanya nak bawa tour dalam ship...!?
baru la faham segala menatang tu kalo tgk real...
hehehehe...

[yAN!e][pUTraJAya] said...

salam pagi khay....

"aku tabik lah kat sapa2 duk suka edit mgedit ni.." ----UTK YANIE EH....hhehehhehe

[yAN!e][pUTraJAya] said...

oooo....ini ler keje2 khay abg kapal eh...[nama ni sakura kasi..haha]

mcm menarik jer.....bila la nak dapat try test nak kapal tu eh khay...heheh..

nanti kalau dah nak cuti...nak turun kl...infom eh...nak wat paper work utk naik bergedix santai kat genting...dengan geng gebu.....

khairul said...

Salam rona...
nak praktikal plak ???adus wakaka nnt naik kapal within 24h wajib wat familiarization so bila nak naik kapal???? :)

khairul said...

salam yanie..
tq 4 the sms hehe pok cik tgk mentor mlm td weehh..
sapa lg kalu bkn yanie...ish3 amik mana lah aura kerajinaan mengedit tu hehehe

khairul said...

kalau takat naik kapal ni baik x yah lah yanie..buang masa je hehehe baik lah naik cruise lagi syok....
nak naik genting pun nak wat papework gak ker??tapi leh x kalu kita g sana tgk2 amik2 pic je coz kalu naik benda yg pusing2 tu silap2 mabuk wakakaa

Rona Realiti said...

abg yo...
familiarization tu apanya...!?

khairul said...

hehee..mmg mcm duk dalam kelas mgajar student wakakaka..familiarization tu mcm tour atasa kapal lah,kene wat masa naik kapal so sapa2 yg incharge bhgian safety akan bawak org yg baru naik kapal ke tempat2 yg sy post pic tu lah..pastu cakap di mana harus kita g masa emergency,pe tugas kita etc2 lah

[yAN!e][pUTraJAya] said...

khay.....

hahhaa....mabuk pening sama2 tak per....lebih afdal....hahhaa...

nanti infom la eh...leh bgtahu geng2 gebu yg lain....bloggers naik genting berfoye2 sakan kat atas....hehe...

ari tu pi melaka 2 hari 1 malam pun pic dah 600++ dalam simpanan....hahaha..ni kalau pi genting...tak tau berapa ratus pic nak ambik...kekkeke....

dah memang semua kaki posing....

SiMpleSmArtErMe said...

Khai - keje penuh dengan risk..seram jer baca. Kena buat documentary hantar Majalah TV3 nih. This will be nice and interesting documentary.

exam?? all d best!. Kiter pon ada IBM certification exam next month. Malas study nih canner?? :(

Take care anyway.. Safety 1st!

:: Cikgu Wiween :: said...

sy slama nih tatau menahu pasai benda2 dlm kapal nun until baca post incik khairul yg latest nih. wahahahah tengkiu. At least dpt gak ilmu arini. heeeee :D

Anyway, tgk pd pic pertama tuh. sahh gajin nih. ekekekekekke

khairul said...

salam needa...

Mjalah 3 dah wat dukumentari pasal keje ni tapi atas kapal LNG MISC lah coz company tu besar...
risk tu tetap ada kat mana2 tapi kat kapal mcm tu lah hehhehe

khairul said...

salam cikgu...
sbb x org kapal wat blog jd org x tau lah hehehe...
saya rajin berkubang je nak kemasa mals :)

Benedict Bernard said...

ala kerja senang je.. ahakz

NenekPenne said...

confirm sejuta kali akak tak minat kerja ni.....stresssssss.........

khairul said...

ben...kdg2 je mgular hehehe

nek..x pe x minat..kuranglah sikit persaingan nak dapat keje hehe